Türkiye’nin mega projeleri hız kazanacak
4 Kasım 2015
Ulaştırmadan savunma sanayisine, enerjiden teknolojiye Türkiye’nin mega projeleri hız kesmeden devam ediyor.
AK Parti’nin yeniden tek başına iktidar olmasının ardından ulaştırma, savunma sanayisi ve enerji gibi alanlarda devam eden projelerin hız kesmeden sürmesi, karar aşamasındakilerin de yeni dönemde hayata geçirilmesi bekleniyor.
İstanbul’a 3’üncü havalimanı, İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda projenin tamamlanması bekleniyor.
UZAYDA DA BÜYÜYECEK
İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi’nin 37 kilometrelik kısmının bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Türkiye yeni dönemde uzayda da büyüyecek. Uzaya gönderilen Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının ardından, Türksat 5A ve 5B uyduları için de 3 ay içinde ihaleye çıkılması planlanıyor.
İSTANBUL’UN TRAFİĞİ RAHATLAYACAK
İstanbul’un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde çalışmalar ihale aşamasına geldi. İki karayolu ve bir metro yolunun Boğaz’ın altından geçeceği projenin uzunluğu 6.5 kilometre olacak. Projeyle İstanbul’daki 9 raylı sistem birbiriyle irtibatlandırılacak. Önümüzdeki aylarda ihale işlemi tamamlanacak tünelin, 5 yıl içinde hazır hale gelmesi hedefleniyor.
DÜNYANIN EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ İHALE AŞAMASINDA
Lapseki-Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün ihalesine çıkılacak. İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa’ya taşıyacak köprü, 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Proje, yap-işletdevret modeliyle hayata geçirilecek. Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasındaki kesintisiz demiryolu bağlantısını sağlayarak tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması, ülkeler arası ekonomik ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesi amaçlarıyla yapılacak Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu Hattı tamamlanacak.
ENERJİ PROJELERİ
Azeri gazını Türkiye’ye, Türkiye üzerinden de Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) Türkiye kısmındaki inşaat çalışmaları devam ediyor. TANAP’tan ilk gaz 2018’de akmaya başlayacak. Rusya tarafından önerilen ve Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak “Türk Akımı” projesinin hükümetin kurulması ile yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye’nin ilk nükleer enerji projesi olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımına devam edilecek. Sinop’ta yapılacak ikinci nükleer santrali için proje şirketi çalışmaları sürdürülecek. Gelecek dönemde Kuzey Irak gazının Türkiye’ye gelmesi konusunda da gelişmeler olması bekleniyor.
4,5 G’YE GEÇİŞ, YERLİ OTOMOBİL
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından daha hızlı veri trafiği ve çözünürlüğü biraz daha yükseltmek amacıyla ihalesi yapılan 4,5G’ye 1 Nisan 2016 itibarıyla geçilmesi hedefleniyor. Yerli Otomobil Projesi kapsamında elektrikli yerli marka otomobil imalatının gerçekleşmesi için Ar-Ge başta olmak üzere gerekli altyapının kurulması için çalışmalar sürdürülecek.