/ /

Tercih Dönemi Başlıyor

8 Temmuz 2013

Editör

ÖSYM’nin rekor hızla bir haftada sonuçları açıklamasının ardından tercih dönemi başlıyor. 18 Temmuz’a kadar adaylar tercih listelerini ÖSYM’ye bildirmek zorunda. 2013-2014 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile Tercih Formundan faydalanarak tercih yapacaklar. Adaylar tercihlerini başvuru merkezlerinden veya TC kimlik numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin internet sayfasından internet yoluyla yapabilecekler. ÖSYM, bu dönemde isteyen adaylara http://rehberlik.osym.gov.tr rehberlik hizmeti verebilecek.

 

Sonuçlar temmuz ayının sonunda açıklanacak.  Adaylar, 2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr adresinden erişebilecek. Adaylara kılavuz satışı yapılmayacak. Tercih işlemleri, kılavuzda belirtilen esaslar uyarınca gerçekleştirilecek. Kontenjanların bulunduğu tabloların son sütunlarında yer alan 2012-ÖSYS sonuçlarına ait bilgilerin, bir programın ne ölçüde tercih edildiğini göstermekle birlikte 2012-ÖSYS sonucu ortaya çıkan değerler olduğunun unutulmaması gerekiyor.

 

Ne yazık ki bu seçim yaşayacağınız hayatı etkileyecek, puanınızın sizin hayatınızı ne denli etkilediğinin, kutuları ne kadar iyi karaladığınızı gösteren bir seçimdir.

 

Öncelikli hedefiniz doğru bölümü bulabilmek olsun; yok ben önce üniversite seçicem milletten fikir alıcam diyorsanız, hangi üniversite öğrencisine sorarsanız sorun kendi üniversiteleri ya zordur, ya pahalıdır.. Sevmediğiniz bir bölümde okuduktan sonra okulun önemi o kadar da kalmaz, mezun olsanız bile diplomanızla alakasız bir iş yaparsınız; veyahut okulu bitiremezsiniz; aynı sınav stresini bir kere daha yaşamak istemezsiniz herhalde…

 

Tercih yaparken, kulaktan dolma bilgilere fazla kulak asmamaya çalışın; üniversitede kızlar teklif ediyormuş masallarına inanmayın, hangi okulun hangi bölümü olursa olsun girdiğini gibi işiniz hazır durumu yoktur, kendi göbeğinizi kendiniz keseceksiniz yani…

 

Yerleştirme sistemine göre sizin istediğiniz bölümün 1 kontenjanı açık kalsa, sizden 1 sıra üstteki son tercihine kadar hiçbir yeri tutturamasa ve o yer onun son tercihi, sizin ilk tercihiniz olsa bile, bu bölüme siz değil o yerleştirilecektir; yani yerleştirme algoritmasına göre sırasıyla öğrenciler yerleştirilir, bu arada tercihleri sırayla kontrol edilir açık kontenjan kalmış mı diye, ilk açık kontenjan bulunan tercihine yerleştirilir, sonra sıra bir alttaki öğrenciye geçer.

 

Hakkında bir çok efsane üretilen ölü tercih ise genellikle düşük puanlı tercihten sonra yazılan yüksek puanlı bölüme denir. Ola ki düşük puanlı tercihinizi kazanamadınız, altta bulunan tercihin muhtemel taban puanı daha yüksek olacağı için bu tercihinizi %99 kazanamayacaksınızdır. Tabi “bu sene bu bölümün puanı 10 puan düşer” diye müneccimlerle alakalı olanlarınız varsa yazabilir, ama unutmayın ki istisnalar kaideyi bozmaz.

 

Bulunduğunuz şehirden başka bir şehre gitmeyi düşünüyorsanız, fazla ürkmenize gerek yok, yalnız değilsiniz bu konuda; ayrıca herkes birbirine yabancı başlar üniversitede, gerçekten istediğiniz bir bölümse ve hakkında iyi duyumlar aldıysanız rahatlıkla tercihlerinize yazınız .

 

Tercihlerinizi yaparken: 
* Listenizi düzenlerken istek sıranıza göre düzenleyin ancak isteklerinizin kendi puan gerçeklerinizle, ülkemizdeki üniversiteye giriş gerçeklerinin uyumunu da gerektirdiğini unutmayın.
* İlk birkaç tercihiniz, puanınızdan yüksek programlar olabilir. Diğerleri yerleşebileceğiniz ve yerleştiğinizde gidip kaydolacağınız,severek okuyacağınızı düşündüğünüz programlar olmalı.
* Programların özel koşullarını kılavuzdan mutlaka kendiniz okuyun, birilerinin verdiği bilgiyle yetinmeyin.
* Tercih listesi düzenlerken programların kodlarını mutlaka 2013 kılavuzundan yazın,yazarken rakamların yerlerini değiştirmeyin.
* Tercihlerde programların taban puanları yerine en son yerleşen adayın başarı sırasını ölçü alın. Çünkü puan hesaplamada kullanılan parametreler her yıl değişir. Aynı netlerle iki farklı yılda farklı puanlar alınabilir.Fakat sınavın amacı adayları sıralamak olduğu için başarı sırası ile ilgili veri çok büyük değişiklik göstermez genellikle.

 

Kanal İstanbul olarak daha önce de dediğimiz gibi sonuçta bu kendi tercihiniz, kendi hayatınız; başkalarının dolduruşuna gelip sevmeyeceğiniz bölümleri tercih etmeyin.


Yorumlar(0)