Sahte psikologlara dikkat!
10 Aralık 2013
Gündelik hayatın koşuşturmacasına bir de İstanbul’un kaosu eklenince, birçoğumuz mutlaka bir uzman ile görüşme, psikolojik olarak bir bilene danışma ihtiyacı hissediyoruz. Modern toplumun kaçınılmaz sonuçlarından biri bu, hele bizim gibi modernliği sancılı olan toplumlarda. Peki önümüze gelen her psikologa gidebilir, uzman olduğunu söyleyen herkesten yardım alabilir miyiz?
Türk Psikologlar Derneği, vatandaşları uyararak bugünlerde sayıları artan sahte psikologlar konusunda dikkatli olmalarını istiyor. Derneğin açıklamasına göre, özellikle sosyal medya ve internet yoluyla kendilerini uzman olarak tanıtan kişiler, herhangi bir eğitim almaksızın ve diploma sahibi olmaksızın, sıkıntılara tek görüşmede çözüm bulabileceklerini söyleyip insanları kandırıyorlar.
Derneğe göre, psikologun sahte olup olmadığı anlamak için şunlara dikkat etmeniz yeterli:
1. Görüştüğünüz kişinin bu konuda uzman olduğundan emin olun. Bunun için hangi üniversiteden ve hangi bölümden mezun olduğunu sormaktan çekinmeyin. Görüştüğünüz kişinin 4 yıllık bir psikoloji lisans programından mezun olup olmadığını sorun. Eğer bu kişi kendisini Klinik Psikolog olarak tanıtıyorsa bu alanda alınmış bir yüksek lisans derecesine sahip olduğundan emin olun
2. Eğer bir test uygulaması yapılacaksa bu uygulamayı yapacak kişinin test eğitimi alıp almadığını, geçerli bir sertifikası olup olmadığını sorun.
3. Eğer bu kişi size sorununuzun bir görüşmede geçeceğini söylüyorsa, diğer meslektaşlarını kötülüyorsa, bu konuda tek uzmanın kendisi olduğunu söylüyorsa lütfen bunlara itibar etmeyin.
4. Görüştüğünüz psikolog Türk Psikologlar Derneği üyesi ise ve etik olmayan uygulamalar yapıyorsa bu kişiyle ilgili olarak Türk Psikologlar Derneği Etik Komisyonuna şikâyette bulunun.