/ /

Ramazan Alışverişine Dikkat

8 Temmuz 2013

Editör

Tagler

Ramazan alışverişi deyince aklıma pastırmanın en üst sırada olduğu bir liste geliyor. Hatta verilere konuştuğum mahalledeki peynirciye ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre pastırmanın en fazla tüketildiği ay da Ramazanmış.

 

Farkındaysanız, Ramazan ayının getirdiği hazla birlikte insanlar bilinçsizce alışveriş yapıyorlar. Normal zamanda yarım kilo zeytin, yarım kilo peynir alan birisi, Ramazanda ölçüyü kaçırarak 2’şer 3’er kilo birden alıyor.
Aslına bakarsanız, aynı market, aynı ürün yerinde duruyor. Ama ne hikmetse biz alışveriş arabasını doldurmadan marketten çıkmıyoruz. Bu insanların alışveriş arabalarını doldurma sevdası piyasalarda talep patlamasına sebep oluyor. Talebin artması da ürünlerin fiyatını yükseltiyor. Alışverişimizi yine normal sezondaki gibi küçük ölçeklerde yaparsak talebin aşırı şişmesini engelleyebilir ve fiyatların normal seyrinde kalmasını sağlarız. Ayrıca küçük ölçeklerde alışveriş yapmanın daha taze ve sağlıklı gıda tüketimi için de bir fırsat olacağını unutmamalıyız.

 

Ne yazık ki, ramazan döneminde pek çok yanıltıcı gıda piyasaya çıkacak. Bu sebepten dolayı,  sahte ballara ve organik adı altında satılan ürünlere dikkat edilmesi gerekiyor.

 

BAL FİYATINA DİKKAT

Özellikle ramazan döneminde sahurda ve iftarda yoğun olarak tüketilen ballara dikkat edilmeli. Bu dönemlerde yoğunlaşan sahte bal reklamlarına karşı dikkatli olunmalı. Reçel fiyatına gerçek bal olmaz. Gerçek balın reklama ihtiyacı yoktur.

 

Piyasadaki çok sayıda gıda ürününün üzerinde ‘organik’ ifadesi yer alıyor. Et ürünleri üzerinde de ‘yüzde 100 dana” gibi ifadeler bulunuyor. Bu ifadelerin doğruluğuna dikkat edilmeli. Ramazan ayı için özel indirim uygulandığı söylenebilir. Bu indirimlerin gerçek olup olmadığını kontrol edin. Fiyatları geçmişle karşılaştırın. Kredi kartınızı bu ay içinde bilinçsiz kullanmayın. Gelecek aylardaki aile bütçesini unutmayın.

 

TARİH ÜZERİNE TARİH YAZILMIŞ OLABİLİR

Ramazan alışverişlerinizi plan dahilinde yapın. İsraftan kaçının. Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin. Tarih üzerine tarih yapıştırılabilir. Reklamların cazibesine kapılmayın. Alışverişlerde ambalajlı ürünleri tercih edin. Şişmiş ya da delinmiş ambalajları almayın.

 

ETİKETİ OKUYUN

Satılan ürünün etiketinde üretim yeri ve vergiler dahil satış fiyatı yazılmalı. Net ağırlığı ve hacmi de okunabilir şekilde yer almalı. Ürünün toplam fiyatı yanında birim fiyatı da yazılmalı. Etiket ve kasa fiyatı farklıysa, düşük olan fiyat uygulanır.

 

İFTARA YAKIN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Açlık hissinin tavan yaptığı saatlerde, yani iftar saatine yakın zaman dilimlerinde alışveriş yapmayın. Alışverişi öğle öncesine bırakın. Ramazan ayı nedeniyle alışverişlerde aç ve yorgun olursunuz. Bu da ihtiyacınız olmayan malları almanıza neden olabilir.

 

 


Yorumlar(0)