Nasıl Oy Kullanırım?
28 Mart 2014
29 Mart 2014 günü, 5 yıl süre ile görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gideceğiz. İl genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacağız.
O kadar çok bilmediğimiz ya da kulaktan dolma bilgilerimiz var ki; bu araştırmayı oluşturduk.
48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak.
OY VERME İŞLEMİ: Seçmen oyunu, belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı belirlenmiş sandıklarda kullanacak.
O SAATTE ORADA OLAMAZSANIZ: Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy verebilecek. Oy verme günü, YSK’ca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmen varsa sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini toplayıp tespit ettikten sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
SİLAH – KESİCİ ALET KULLANIMI: Yarın sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü kesici, delici ve bereleyici aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler taşıyamayacak.
CEZAEVİNDE OY VERME: Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00’de başlayacak ve YSK’nın o yer için belirlediği bitiş saatinde sona erecek. Buralarda diğer hükümler aynen uygulanacak.
EĞLENCE YERLERİ KAPALI OLACAK: Oy verme süresince eğlence yerleri kapalı kalacak, lokanta gibi yerlerde sadece yemek verilecek.
ÖNCELİKLİ OLAN KİŞİLER: Gebeler, hastalar ve özürlüler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek. Yaşlılar ile özürlülere yardım edenlerin de öncelikle oy kullanmalarına izin verilebilecek.
SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI OLMAYANLAR: T.C Kimlik Numaranız ile oy kullanabilirsiniz. Artık PARMAK BOYAMAK YOK 🙂
OY PUSULASINDA PARTİLERİN YERİ:
Yerel seçimlerde, 19 siyasi parti yarışacak. Partilerin oy pusulasındaki yerleri şöyle:
1. sıra: Hür Dava Partisi
2. sıra: Demokratik Sol Parti
3. sıra: Alternatif Parti
4. sıra: Doğru Yol Partisi
5. sıra: Türk Parti
6. sıra: Halkın Kurtuluş Partisi
7. sıra: Türkiye Komünist Partisi
8. sıra: Genç Parti
9. sıra: Büyük Birlik Partisi
10. sıra: Adalet ve Kalkınma Partisi
11. sıra: Muhafazakar Yükseliş Parti
12. sıra: Yurt Partisi
13. sıra: Demokrat Parti
14. sıra: Emek Partisi
15. sıra: Özgürlük ve Dayanışma Partisi
16. sıra: Millet Partisi
17. sıra: Saadet Partisi
18. sıra: Hak ve Özgürlükler Partisi
19. sıra: Liberal Demokrat Parti
20. sıra: Barış ve Demokrasi Partisi
21. sıra: Bağımsız Türkiye Partisi
22. sıra: İşçi Partisi
23. sıra: Halkların Demokratik Partisi
24. sıra: Cumhuriyet Halk Partisi
25. sıra: Hak ve Eşitlik Partisi
26. sıra: Milliyetçi Hareket Partisi
HANGİ PUSULA HANGİ ZARFA KONACAK:
Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak.
Seçimde sırasına göre, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa konulacak.
Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası, belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa yerleştirilecek.
Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da mor renkli zarfa konularak sandığa atılacak.
MEDYA: Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Rota ve İnternet haber adreslerinden yararlanılmıştır.