/ /

‘Korunmuyoruz’ ama bu husulara dikkat!

13 Temmuz 2015

Akın Öztürk

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 15-49 yaş arası bireylerin arasında her yıl 500 milyon kişi cinsel yolla bulaşan bir hastalığa neden oluyor.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, en sık görülen enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor ve bu tür hastalıkların en kötü tarafı bir kısmı uzun yıllar hiçbir belirti vermeyebiliyor. Bu yüzden tedavi için hastalığa erken tanı koyulması çok önemli. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Şafak Göktaş bu hastalıkları anlattı.

 

BEL SOĞUKLUĞU

Bu hastalıklara kısaca bakacak olursak, bunlardan ilki ve en sık görünenlerden biri Gonore yani halk arasında bilinen adıyla bel soğukluğudur. Akıntıya neden olduğu gibi idrar yaparken de yanma yapabilir. Her iki eş beraber tedavi edilmelidir.

FRENGİ

Tüm vücudu etkileyen tehlikeli bir hastalık. Erken fark edilmesı tedavisi için çok önemli. Tedavi edilmemesi durumunda sinir sistemini etkileyebilir. Körlük ve sağırlığa kadar yol açabilir. Anneden bebeğe geçebilir.

HERPES SİMPLEKS VİRÜSÜ

Herpes Simpleks Virüsü, erkek ve kadında cinsel organlarda uçuk yapabilir. Bebek doğarken anneden çocuğa bulaşabilir.

HPV

HPV ( İnsan Papilloma Virüsü ), tedavi edilmezse kadında rahim ağzı kanserine sebep olabilir.

KLAMİDYA

İdrar yaparken yanma ve akıntı yapabilir. Hamilelerde düşük veya ölü doğuma sebep olabilir.

TRİCOMANAS VAGINALIS

Tricomanas Vaginalis, bol ve kötü kokulu bir akıntı yapar. Tedavisi kolaydır. Bunun haricinde HIV, Hepatit ( sarılık ) virüsleri ve daha birçok bakteri, parazit ve virüs de cinsel yolla bulaşabilir. Bu etkenler tehlikeli, her zaman belirti vermeyen ama çoğu tedavi edilebilir hastalıklardır. Bu yüzden bu hastalıkların tanısını koymak çok önemlidir. Şu anda ülkemize cinsel yolla bulaşan etkenlerin en sık görülen 9 tanesine aynı anda bakabilen bir test yapılmaya başlanmıştır. Adı “Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Multipleks PCR” testidir. Tek bir akıntı veya idrar örneği ile cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısını koyan en değerli testtir.

 


Yorumlar(0)