Konsoloslar İstanbul’da buluşuyor
26 Kasım 2015
İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, “Kültür ve medeniyetler arası etkileşimi artıran fahri konsoloslar yerine göre ülkeler arası farklılıkları da belirgin oranda azaltmaktadır. Ayrıca ülkelerin ticari hacmi ve büyümesine de önayak olmaktadır” dedi.
G20’nin hemen ardından Türkiye, 87 ülkenin üyesi olduğu Dünya Fahri Konsoloslar Birliği Federasyonu’nun (FICAC) 18-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 11. Genel Kurul Toplantısına İstanbul ev sahipliği yapıyor.
Toplantının bugünkü açılışı FICAC Genel Sekreteri Aykut Eken ev sahipliğinde İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Gültekin konuşmasında konferansın İstanbul’da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konsolosluk mesleğinin kadim bir meslek olduğunu, zaman içinde gelişerek bugünkü yapısına kavuştuğunu söyledi.
Kariyer Konsolos ve Fahri Konsolos arasındaki farklarla ilgili katılımcıları bilgilendiren Gültekin, dünyadaki küreselleşmeden dolayı fahri temsilcilere olan ihtiyaç ile görev ve yetkilerinin öneminin de arttığına işaret etti.
Gültekin, FICAC’ın önemi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Konvansiyonel olarak FICAC’ın mesleğin dünya genelinde statü ve sorumluluklarını daha net zemine oturttuğunu belirterek, şunları söyledi:
“FICAC küresel bir ağ niteliğindedir. Kültür ve medeniyetler arası etkileşimi artıran fahri konsoloslar yerine göre ülkeler arası farklılıkları da belirgin oranda azaltmaktadır. Ayrıca ülkelerin ticari hacmi ve büyümesine de önayak olmaktadır.
Ülkeler arası ilişkilerin görüşülerek çözüm önerilerinin değerlendirildiği bu konferans ciddi bir platform. Tarihin en kurumlarından biri olan fahri konsolosluk görevini etkin ve verimli kılmıştır. Fahri konsoloslara sağlanan statü esas itibariyle görevin etkin kullanılmasını amaçlıyor.”
Türkiye’de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’ne atıfta bulunan Gültekin, “Terörün etkisinin hissedildiği şu günlerde sıfır soruna yakın bir başarıyla gerçekleştirilen zirve sonrası şimdi de bu organizasyonu ülkemizde gerçekleştirmekten onur duyuyoruz, toplantıda İstanbul’da yapılması bizim için önemli” diye konuştu.
FICAC Genel Sekreteri Aykut Eken de açılışta yaptığı konuşmada daha iyi bir dünya için köprüler kurmanın, kültürler ve gelenekler arasında bağlantı kurup, eşitsizlik ve yoksullukla mücadele edebilmek, kadın hakları ve her türlü gelişme anlamında çalışmak, ekolojik dengeler için birlikte mücadele etmek gibi anlamlara geldiğini söyledi.
“Köprüler bize uzak olan yerleri yakın hale getirebilmek ve daha iyi ilişkiler kurmak için kullanılır” diyen Eken, “Dünya çapındaki bütün konsoloslar birlikte çalışarak, dostluğun arkadaşlığın gelişmesi adına, ırkçılıkla, kutuplaşma ile mücadele ederek küresel barışı ve istikrarı çok daha iyi bir noktaya taşıyabiliriz” dedi.
Toplantıda verilen bilgilere göre, daha önce 2009 yılında Türkiye’de ilki yapılan Genel Kurulun ikincisine de çok sayıda bürokrat katıldı.
1982 yılında Kopenhag’da kurulan federasyon, daha önce her üç yılda bir toplanarak ülkelerarası ilişkileri görüşerek çözüm önerileri üretilen bir platform haline geldi.
Federasyonun amacı, uluslararası ikili ilişkilere hizmet eden ve tarihin en eski kurumlarından biri olan Fahri Konsolosluk görevini, dünya genelinde statüleri ve sorumluluklarıyla bir standarda getirmek. Aynı zamanda ülkelerarası dış ilişkilerde etkin rol oynayarak ticari ve kültürel gelişime katkı sağlamak.
Federasyonun, bugün 87 ülkenin Fahri Konsoloslar Birliği üyesi ve onlara bağlı 4 binin üzerinde delegesi bulunuyor.
FICAC çalışmalarında, Fahri Konsolosların, Kariyer Diplomatlar ile aralarındaki güncel konuların pratiğini ve ülkeler arası karşılıklı anlayışı güçlendirmeyi geliştirirken bu çözümlerin Viyana Konvansiyonu hukuku dahilinde olmasını ve uluslararası platformda tanınmasını sağlıyor.