Karaoke Makinası
3 Ekim 2013
Karaoke kimileri için sadece arkadaş doğum günlerinde ya da tesadüf eseri yolu düşünce gidilen bir eğlenceyken kimileri içinse vazgeçilmez bir hafta sonu programı. Özellikle Uzakdoğu olmak üzere tüm dünya için önemli ve popüler bir eğlence anlayışı olan karaoke İstanbul’da da birçok barda bulunuyor.
Peki, nedir bu karaoke denilen şey? Nasıl ve neden kullanılıyor? Nerelerde bulunur?
Öncelikle karaokenin icadından bahsetsek hiç fena olmaz. Karaoke Uzakdoğu kökenli bir eğlence anlayışı. Karaoke makinesi 1971 yılın Inoue Daisuke tarafından bir otomobil teybi ile bir madeni para kutusu ve küçük bir amfiyi birleştirilerek icat edilmiştir. Orijinal şarkıdan sözler çıkarılıp, karaoke makinesinin bir parçası olan ekrandan veya kâğıttan kişinin şarkı sözlerini takip ederek mikrofonla topluluğa şarkıyı söylemeye çalışmasına verilen isimdir. Şarkı sözleri genelde şarkıcıya yol göstermek amacıyla video ekranında değişen bir simge ya da renkle veya müzikli ve videolu gösterilir. Karaoke kelimesinin anlamı Japoncadaki kara ‘boş’ ve okesutora ‘orkestra’ kelimelerinin birleşmesiyle Türkçeye boş orkestra ya da solistsiz orkestra olarak çevrilir.
Peki ne zaman yayıldı bu eğlence kutusu ?
Karaoke icadından sonra hızlıca bütün dünyada yayılmaya başlamış. Tarihsel olarak baktığımızda, 1980lerin sonunda birçok ülkede popüler olduğunu ve çoğunlukla tercih edilen bir eğlence anlayışı haline geldiği söylenilebilir. İnsanların kadınlı erkekli gittikleri, topluca eğlenilen bir mecraya dönüşmüş. Ek hizmet olarak gelen müşterilere karaoke hizmeti de sağlayan retoranların yanı sıra sadece Karaoke yapılabilen barlar açılmaya başlamış. Daha sonraki yıllarda ise karaoke sadece onun bulunduğu barlarda veya restoranlarda bulunmakla yetinmemiş, karaoke makineleri ve onun için özel hazırlanan kaset ve cdler satılmaya başlanmış. Öyle ki, medeni cesareti olmayan ve evinde rahat rahat eğlenmek isteyen insanlar için çok yerinde bir ürün haline gelmiş.
Günümüzde ise karaoke sistemi eve o makineyi almak ya da yeni cdler alıp arşivi çeşitlendirmekten çok öteye giderek internette yer almaya başladı. Birçok sosyal paylaşım sitesinde şarkıların karaoke versiyonları bulunuyor ve hatta online karaoke sitelerinde istenilen şarkıların sözsüz aynı karaoke barlarda olduğu gibi sözlerinin takip edilerek şarkı söylendiği bir sistem olarak yer alıyor. Buradan şarkı söylemenin verdiği keyif, mikrofon tutmanın çoğu insana verdiği haz ve çeşitli türlerde çalınan müziklerin karaokenin insanlar arasında yayılmasını ve önemli bir eğlence anlayışı haline geldiğini söylemek yanlış olmaz..
Karaoke Türkiye’ye geldi !
Türkiye’de ise bu anlayış 90lı yıllarda başlamış. İlk olarak Levent’te bulunan Mövenpick otelin barında kullanılan karaoke sistemi daha sonra İstanbul’da bunun yanı sıra başta İzmir ve Ankara olmak üzere birçok şehre yayılmış ve gece eğlencesi anlayışında önemli bir noktaya gelmiş. 2003 yılında Maslak’ta bulunan Princess Otel’deki Mido adlı Uzakdoğu restoranında karaoke makinesi kullanılmaya başlanmış. Restoran formunda yemek masaları olan bu mekân bu karaoke sistemiyle birlikte sahibi Güney Koreli Choneea Funo tarafından restoran-bar konseptine dönüştürülmüş. Şimdilerde ise özellikle Taksim olmak üzere İstanbul’un birçok semtinde karaoke barlar bulunuyor.
Birçok karaoke bar deneyimim ve oralarda yaptığım gözlemlerim sonucu insanların neden bu eğlence tarzını seçtiklerini birkaç farklı nedene bağlayabilirim. Bunların başında tabii ki çoğumuzun küçüklüğünden beri olan şarkı söyleme arzusu geliyor. Kişiden kişiye göre değişse de bence şarkı söylemek; insan ruhunu okşayan duygularını ifade etmede durumu kolaylaştıran ve son derece deşarj edici bir aksiyon,. İnsan mutlu olduğu anlarda, hüzünlü ve sıkıntı yaşadığı zamanlarda, heyecanlı ve stresli durumlarında müzik dinlerken de olsa şarkıya eşlik ederek ya da kendi kendine şarkı söyleyerek rahatlar. Birçok psikiyatrisin de değindiği bir nokta olan şarkı söyleme meditasyonla eş değer tutularak kişilerin tedavisi için tavsiye bile ediliyor. Tam bu noktada devreye şarkı söylemenin verdiği keyfin yanı sıra performansınızdan sonra gelen alkış ve sahnede olma duygusu giriyor. Yani şarkı söylemenin deşarj edici yönü dışında sahne ışıkları ve kendini star gibi hissetme karaokenin çekici yönlerinden bir diğeri. Bu durumun kaynağının ise birçok insanda olan ünlü olma, dikkat çekme, beğenilme ve görünür olma arzusu olduğunu söyleyebiliriz.
Yani birazcık medeni cesaretiniz varsa bu barlarda elinize mikrofon almamanız mümkün değil : ) Ben kendi adıma arada bir de olsa herkesin karaokeye gidip birkaç şarkı söyleyip, bir şeyler içip rahatlayarak eğlenmesini tavsiye ederim ..
İllüstrasyon: Duygu Serin