İstanbul Sil Baştan
23 Temmuz 2013
Nice kişi bu şehrin sokaklarında yürürken acaba bundan bin yıl önce, beş bin yıl önce veya on bin yıl önce bu yürüdüğümüz yerlerde kimler yürüdü, kimler sanat üretti veya kimler şimdiki gibi kasaba siyaseti yürüttü diye düşünmüştür.
İşte bu topraklarda binlerce yıl önce yaşayan hemşehrilerimizin kalıntıları bulundu. Küçükçekmece Gölü Havzası’nda Avcılar ilçe sınırı içinde yürütülen ‘Bathonea Kazıları’nda ele geçen mimari yapılar ve buluntular İstanbul tarihine yeni bir sayfa açıyor. Kazılarda antik döneme ait büyük taşlarla oluşturulmuş düzenli su yolu ve dev bir sarnıç, 2 liman, devasa caddeler ve meydan ile saray yapısı olduğu düşünülen büyük bir yapı kompleksi ortaya çıkarıldı.
Kazı ekibi bir sondaj açmasında Avcılar’daki depremin şiddetli hissedilmesine neden olan fay hattını tespit etti. Tesadüfen bulunan hattın yüzeye çok yakın olduğu görüldü. Kazı ekibine göre şehrin/yerleşimin 300 yılda bir terk edilme sebebi de yöredeki şiddetli depremler.
Avcılar’ı sallayan fay çevresi özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın etkisinde. 1999 İzmit Depremi’nden sonra Avcılar’da özellikle göle yakın yerlerde şiddetin ve etkinin fazla olması, gölün batı yamacında da bazı fay hatlarının olduğu şüphesini ortaya çıkarmıştı. İşte bu fay hattının da burada bulunması, antik kentin de bu faydan etkilenmiş olabileceğini gösteriyor.
Burasının adı Bathonea adı ile anılsa da kazı ekibi bunu bilimsel olarak henüz ispat edemedi. Ve 2009’da başlayan kazıların ilk 2 yılı proje hazırlığı ile geçti. 2011’den itibaren başlayan kazılarda çok önemli mimari yapılar, cadde, sokak ve limanlar tespit edildi. Arkeologlar muhtemelen 6. yüzyılda depremle yıkıldıktan sonra mezarlık olarak kullanıldığını düşündükleri bazilika içinde 20’den fazla mezar tespit etti.