/ /

“Hayal-i Temsil”in galası yapıldı

24 Kasım 2015

Akın Öztürk

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı ‘Hayal-i Temsil’ oyununun galasını yaptı.Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşen galaya katılan İBB…

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı “Hayal-i Temsil” oyununun galasını yaptı.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşen galaya katılan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, oyunun en büyük özelliğinin Türkiye’in ilk tiyatro ve sinema oyuncuları Bedia Muvahhit ve Afife Jale’nin hayatından kesitler sunması olduğunu aktardı.

Yazıcıoğlu, oyunu genç bir Türk yazarın yazdığını ve genç bir yönetmenin, hem yönetip hem de oynadığına dikkati çekerek şunları söyledi:

 “Oyunu otuzbeş yaşındaki bir yönetmenin, Yiğit Sertdemir’in hem yönetip, hem de bütün erkek rollerini oynaması açısından Türkiye’de bir ilk diyebiliriz. Türk tiyatrosu hem bu anlamda genç bir yönetmen kazanıyor. Biz genç yazarları desteklemeyi zaten ilke edindik. Onlar yazsın üretsin, biz oynayalım, biz onları sahneye taşıyalım. Şehir Tiyatroları gençlere imkan veriyor, gençleşiyor. Şehir Tiyatroları olarak 102. yaşını yaşayan bu tiyatro barışa hizmet etmek istiyor. Çünkü şuna inanıyor, gençler eğer kültür ve sanatla ne kadar yoğrulurlarsa hata yapma olasılıkları o kadar azalacak.”

sehir-tiyatrolarinda-2-si-yeni-34-oyun

Tiyatroyla, kültür ve sanatla ilgilendiği için hayatı kurtulan birçok genç olduğuna işaret eden Yazıcıoğlu, ailelerin çocuklarını kültür ve sanata teşvik etmesini tavsiye etti.

– Özbudak: “Önemli bir vefa gerçekleştiriyoruz”

Oyunun yazarı Ahmet Sami Özbudak, tiyatro dünyasının önemli karakterleri Bedia Muvahhit ve Afife Jale’yi aynı sahnede buluşturmanın önemli bir çalışma olduğunu dile getirerek, “Şu an görüyorum ki oyun seyirciye çok iyi geçti. Önemli bir vefa gerçekleştiriyoruz ama bu sadece metnin başarısı değil. Ekip olarak iyi bir iş çıkardık” dedi.

Oyunu yaklaşık altı ayda yazdığını ifade eden Özbudak, yazma fikrinin oyunda rol alan Hümay Güldağ’ın fikri olduğunun altını çizerek, şu bilgileri verdi:

“Çok zorlu bir süreçti. Bedia Muvahhit’in tırmanan bir kariyeri var, Afife Jale’nin ise felaketle sonuçlanan bir kariyeri var. İkisine de zarar vermeden bir araya getirmek çok zordu benim için. Baya bir drafttan sonra o şeyi yakaladığımı düşünüyorum.”

– Cücenoğlu: “Halk en basit şekilde her şeyi anlamalı”

Galaya katılan oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu, Yiğit Sertdemir’in çok beğendiği bir aktör olduğunu vurgulayarak, “Yetenekli bir çocuk Yiğit, gelecekte de umarım daha iyi şeyler de çıkartır” dedi.

Oyunun kendi tarzında olmadığını söyleyen Cücenoğlu, “Kopuk kopuk şeylerin seyirciye pek geçmeyeceğini düşünüyorum. Ancak benim gibi belli kültür almış insanlar yakalar. Afife Jale’nin, Bedia Muvahhit’in geçmiş dönemlerde sahneye çıkışlarının engellendiği bir ortamın anlatılması kopuk kopuk olduğu zaman olmuyor, onu bütünüyle anlatmak lazım” ifadelerini kullandı.

yiğit

Halkın tek bir konuya yönelmiş metinlerden hoşlandığının altını çizen Cücenoğlu, şunları aktardı:

“Bu oyunu entelektüel dediğimiz kesim, beğenir, hoşlanır, ben de hoşlanırım. Ama halkı da düşünmek lazım, halk en basit şekilde her şeyi anlamalı. Bugün Shakespeare dünyanın her yerinde niye oynanıyor çünkü polisiye hikayeler anlatıyor adam. Afrika’da, Asya’da, Japonya’da, dünyanın her yerinde oynanıyor. Niye, çünkü basit hikayeler anlatılıyor” 

– Mizrahi: “Oyunda hiç bilmediğimiz yönleri anlatılıyor”

Oyunun galasına katılan oyuncu Yosi Mizrahi de, oyunu beğendiğini dile getirerek, “Gayet nefis performans bence, Şebnem Köstem ve Hümay Güldağ da çok eski arkadaşım” şeklinde konuştu.

Mizrahi, Türkiye’de herkesin Bedia Muvahhit ve Afife Jale isimlerini bildiğine değinerek, şöyle konuştu:

“Oyunda hiç bilmediğimiz yönleri anlatılıyor. Çoğu insan belki bu yönlerini hiç bilmiyorlar. Tiyatro seyircisinin bu oyunu izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum. Zamanında kadınların önüne ne kadar duvarlar örüldüğünü zaten çok iyi biliyoruz. Okuduklarımızdan biliyoruz ama bunu bir de kanlı canlı seyretmek insanın içine bir parça vurmuyor değil. Artık kadınların önünü açmış durumdayız ve böyle dertlerimiz artık yok.”

Oyunda, eski makyör Dikran Efendi’nin gözünden, Türkiye’de sahnenin “ilk kadın oyuncuları” olarak tanınan Afife Jale ve Bedia Muvahhit’in çocuklukları, aşkları, tutkuları izleyiciye sunuluyor.

Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Yiğit Sertdemir’in yönetip oynadığı ve dramaturjisini Sinem Özlek’in yaptığı iki perdelik “Hayal-i Temsil” oyununda, Afife Jale’yi Şebnem Köstem, Bedia Muvahhit’i Hümay Güldağ canlandırıyor.


Yorumlar(0)