Gençlere 15 Milyon Avro
18 Temmuz 2013
Gençlik Bakanlığı yıl sonuna kadar Türk Ulusal Ajansı tarafından gençlik projelerine 15 milyon avro dağıtılmasının planlandığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan duyuruda dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin, valiliklerin, üniversitelerin yanı sıra gençlerin bir araya gelerek oluşturdukları gayri resmi gençlik topluluklarının proje sunabildikleri belirtildi. Gençlik Programı’nda, 1 Mayıs tarihli başvuru döneminde hibe desteği kazanan 246 projeden; 130’unun gayri resmi gençlik grubu tarafından, 85’inin sivil toplum kuruluşları, 31’inin ise kamu kuruluşları tarafından sunulduğu açıklandı.
Öne çıkan projeler
Hibe desteği kazanan 246 projeden biri olan “Sessiz Çığlık” projesi ile gençlerin Almanya’nın Bremen şehrine gideceği ve bu proje ile Almanya’da yaşayan göçmen Türk kadınlarına, sahip oldukları hukuki hakların bildirilmesi, şiddet ya da kötü muamele gördüklerinde danışabilecekleri kuruluşların irtibat bilgilerinin anlatılmasının planlandığı duyuruldu. Projenin “Grup Venüs” isimli gençlik grubu tarafından gerçekleştirileceği açıklandı. Kabul edilen bir başka çalışma olan, “Çocuk Yaşta Evlilik Senin Ailende de Olabilirdi” isimli projenin ise 4 farklı ülkeden 30 katılımcıyı Tunceli’de buluşturacağı ve bu sayede Letonya, Polonya, Romanya ve Türkiye’den gençlerin çocuk yaşta evlilikler ve çocuk gelinler konusunu tartışacağı projeye 12,700 Avro hibe tahsis edildiği bildirildi. “Mekanlar, Medeniyetler ve Mimarlar” adlı bir başka projenin ise İstanbul’da gerçekleştirileceği belirtilerek, Makedonya, Avusturya, Romanya, Kosova, Bulgaristan ve Türkiye’den 32 katılımcının yer alacağı proje ile kültür, dil, din farklılıklarının bir değer olarak kabul edileceği ve mimari bakış açıları ile ilgili ortak bir vizyon oluşturulacağı dile getirildi.
Egemen Bağış ise söz konusu projelerle ön yargıların ortadan kalktığını, bunun yerine diyalog ve karşılıklı öğrenmenin başladığını söyledi. Bağış, proje ile 20 bin gencin eğitim, staj, gönüllü çalışma vb. farklı çalışmalar amacıyla AB üyesi ülkelerine gönderildiğine işaret ederken, “Türkiye, Türk Ulusal Ajansının son yıllardaki kapsamlı çalışmaları ile Almanya ve İngiltere’den sonra tüm Avrupa’da Gençlik Programından en fazla yararlanan üçüncü ülke durumuna geldi” diye konuştu.
Gençler başkanlık sistemini tartışacak
Duyuruda proje kapsamında bir araya gelecek olan gençlerin Ankara’da başkanlık sistemini tartışacağı belirtilirken, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi tarafından yürütülecek “Gençlerin Bakışıyla Yönetim Modelleri: Başkanlık, Yarı Başkanlık, Parlamenter Sistem” isimli proje ile gençlerin, başta başkanlık sistemi olmak üzere, yönetim sistemlerini tartışacağı bildirildi. Türk Ulusal Ajansı’nın yürütmekte olduğu iki ana programdan biri olan Gençlik Programı, eğitim durumuna veya yabancı dil bilgisine bakılmaksızın tüm gençlerin ve gençlere yönelik çalışmalara katılan her yaştan vatandaşın, Türkiye’de veya diğer Avrupa ülkelerinde faaliyetler yapmasına imkan sağlıyor. Gençlik Programı, uluslararası tecrübe ve kazanımlar yoluyla gençlerin istihdam edilebilirliğini artırmayı, ön yargıların ortadan kaldırılmasını, kültürlerarası öğrenmenin tesis edilmesini, gençlerin karar alma süreçlerine ve gençlik politikalarına aktif katılımlarını güçlendirmeyi hedefliyor.