/ /

Gaziosmanpaşa dönüşüyor

18 Aralık 2013

Turgay Özçelik

Çarpık ve bilinçsiz kentleşme sayesinde İstanbullular olarak korku ve kirlilikle iç içe yaşıyoruz. Korkuyoruz, çünkü olası bir depremde bu çarpıklık büyük bir felakete neden olacak… Görüntü ve çevre kirliliğiyse tüm ihtişamıyla sürüyor. İstanbul’un çeşitli bölgelerinde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri bu sorunları çözmeyi amaçlıyor, ama bunların bir kısmı başka sorunları gündeme getiriyor. Konut değiştirmek zorunda kalan insanlar ya yeni bir konut bulamıyor, ya da yeni konutlarına alışmakta zorlanıyor.

Gaziosmanpaşa Belediyesi bu hassas konuda titiz bir çalışma sürdürüyor. Daha birkaç gün önce 3 mahallesi riskli alan ilan edilen Belediye, kentsel dönüşüm projesini Gaziosmanpaşalılarla karşılıklı görüşerek sürdürüyor.

Dokuz yıl önce başlayan dönüşüm çalışmaları, bugün İstanbul genelindeki çalışmalar içerisinde en büyük projelerden biri haline geldi. Belediye, “Alıştığınız Yerde Yeni Bir Hayat” sloganıyla yürüttüğü çalışmalar neticesinde Sarıgöl Konutları’nın inşaatına başladı.  Halen satışları devam eden evlerin 2014 yılı içerisinde tamamlanıp sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

Sadece Gaziosmanpaşa’da değil, Türkiye’nin hemen her bölgesinde otomobiller sokağa bırakılırken, çocuklar o sokaklarda tehlikeli bir biçimde oynamak zorunda kalıyor. Deprem bölgelerinde de kimse dile getirmese de bir endişe hâkim. Herkesin özlemi; sağlam, güvenlikli, altında otoparkları olan, bahçesinde oynanabilen, girenin çıkanın kontrol edildiği binalarda yaşamak.

Gaziosmanpaşa Belediyesi, söz konusu özlemi gidermek için, kentsel dönüşüm için boşaltılan 165 dönüm alana, Sarıgöl dışında 15 bin yeni konut yapılmasını hedefliyor. Bu noktada 15 firmayla anlaşan belediye, şu ana kadar 7 mahallede 1.127 evin yıkımını tamamladı. Belediye, dönüşüm için Gaziosmanpaşalıları zorlamıyor. Görüşüp, belediyenin yaptıracağı evlerden alma imkanı sunulan Gaziosmanpaşalıların kabul edenleriyle proje sürüyor. Kabul etmeyenlerin ise, evleri gördükten sonra fikirlerinin değişeceği düşünülüyor. Bu projede hiç kimseye bodrum ya da çatı-katı önerilmemesi dikkat çeken başka bir nokta…

Dönüşüm kapsamında Gaziosmanpaşa’da yapılanlar sadece evlerin yenilenmesi değil. Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetlerine de büyük özen gösteriliyor. Devam eden inşaatlar tamamlandığında bölgede 12 özel hastane, 2 devlet hastanesi olacak. Eğitim içinse boşaltılan alanlardan 393 hektarı tahsis edilmiş durumda…

Hakkaniyet ve rıza gözeterek yapılan Gaziosmanpaşa’daki bu dönüşüm, diğer ilçelerden zaman olarak biraz geride kalmış gibi dursa da, halkın memnuniyeti açısından ilk sıralarda olacak gibi görünüyor.


Yorumlar(0)