/ /

Gazdan korunmak için…

12 Eylül 2013

Özlem Yılmaz

İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği, -yaşanan günlerin etkisiyle bir ihtiyaç hissetmiş  olacaklar ki- biber gazı ve benzeri gazlardan korunmak için kapsamlı birer dosya yayınladı.

 

Dosyada ilginç bilgiler yer alıyor; Biber gazının asıl adı aslında biber gazı değilmiş, göz yaşartıcı gazlar grubundan bir gazmış… Limon kullanmak aslında doğru değilmiş…

 

 

İstanbul Tabip Odası tarafından yayımlanan dosya şöyle: 

 

2 adet gaz kullanılmaktadır; 
1-    CS gazı (aslında göz yaşartıcı gazlar grubunda yer alan ancak yanlışlıkla biber gazı diye bilinen gaz) özellikle gözleri yakar ve soluk almayı zorlaştırır.
2-    CR gazı ; özellikle ciltte yoğun yanma ve kaşıntı hissi meydana getirir ve daha yoğun soluk almakta zorluk yaratır.

 

1. Gaza maruz kalma sonucu göz yanması meydana geleceğinden mümkün ise gözü dışarıdan hava almayacak şekilde kapatacak gözlükler (havuz ve deniz gözlükleri) kullanılması uygundur.
2. Nefes aldığınızda ciğerlerinize dolup yakacağı için maske kullanmak uygun olacaktır.
3. Özellikle 2 no’lu gaz atıldığında kıyafetinize bulaşıp kıyafet üstünde kalacak ve cildinizi yakmaya devam edecektir. Bu nedenle yedek kıyafet getirmeniz ve gaza maruz kaldıktan sonra değiştirmeniz  uzun süreli etkiden sizi koruyacaktır. Gaza maruz kalmış kıyafetinizi plastik torbaya koyup ağzını sıkıca bağlayınız.

•    Tanısı konulmuş kalp rahatsızlığı, astım, KOAH benzeri akciğer rahatsızlığı olanlar ve alerjik bünyesi olanların gaza maruz kalması daha da tehlikelidir.
•    Gaza maruz kalma olasılığı yüksek olan durumlarda kesinlikle kontakt lens kullanılmamalıdır. Kontakt lens ile gaza maruz kalındığında gözde ciddi problemler oluşmaktadır.

 

 

GAZLA TEMAS HALİNDE YAPILACAKLAR:
1. Bir no’lu gaza maruz kaldığınızda özellikle gözleriniz yanacak ve soluk almakta zorlanacaksınız. Bu durumda bol suyla (yarı su, yarı rennie, talcid  gibi antiasid katılmış suyla da aynı işlemin yapılması uygundur) gözlerinizi yıkayınız ve rahat soluk almak için mümkünse oturup geriye doğru 45 derece açı verecek şekilde arkaya yaslanınız. Başınızı yukarı doğru kaldırarak nefes alıp veriniz.
2. İki no’lu gaza maruz kalma durumunda cildinizde şiddetli yanma olacak ve nefes almakta zorlanacaksınız. Bu durumda yağlı bir sıvıyla (süt, bebe yağı, normal yağ vs.) ile bölgeyi yıkadıktan sonra bir bezle siliniz. İşlemi birkaç kere tekrar ediniz. Bu uygulamadaki amaç maddeyi çözüp ciltten uzaklaştırmaktır.
Rahat soluk almak için mümkünse oturup 45 derece açı verecek şekilde arkaya yaslanınız. Başınızı yukarı doğru kaldırarak nefes alıp veriniz.

 

 

YANLIŞ BİLİNENLER :
•    Lütfen gaz maruziyeti sonrası gözünüze limon sıkmayınız. Yararı olmadığı gibi gözünüze zararı olacaktır.
•    Cildinizi yakan 2 no’lu gaz için su kullanmayınız, daha fazla yanmaya neden olmaktadır.

 

 

BAŞINIZA GELEBİLECEK TIBBİ ACİLLERDE İLK YARDIM
KANAMA :
Herhangi bir yerinizde kesik, kanama olursa cildi olabildiğince bir araya getirip temiz bir bezle üzerine baskı yapınız. Kanama bezi kirletirse ve ıslatırsa bu bezi kaldırmadan üzerine daha fazla bez koyup bastırınız. Lütfen en az 5 dakika süreyle baskı uygulayıp ardından en kısa zamanda sağlık ekiplerine ulaşmaya çalışınız.

 

 

BURUN KANAMASI:
Başınızı öne doğru eğip, burun kanatlarınıza (burnun yumuşak olduğu uç kısım) en az 5 dk baskı yaparak en yakın sağlık ekibine doğru gidiniz.

 

 

BİLİNÇ KAYBI :
Bilinci kaybolan kişileri (omuzlarına vurup sarstığınızda hiçbir tepki vermeyen) eğer soluk alıyorlarsa dikkatlice yan taraflarına çevirip ağzın yere doğru bakmasını sağlayınız ve başlarını hafifçe geriye doğru çekiniz (bu şekilde ağızda birikecek salya, kusmuk vb sıvılar yere doğru akacak ve dilin geriye doğru kayıp soluk yolunu tıkaması engellenecektir).
KIRIK, ÇIKIK ve BURKULMA :
Etkilenen bölgeyi hareket ettirmeyip soğuk uygulayınız. Mümkünse dergi, gazete gibi sertçe bir cisimle hareket ettirmeden sarıp hareketsiz hale getiriniz. Mümkünse etkilenen bölgeyi kalp seviyesinden yukarıda tutunuz.

 

 

 

BAYILMALAR :
Baygınlık geçiren ve/veya yüzü solgunlaşıp terleyen, başı dönen kişileri yere sırtüstü  yatırıp ayaklarını yerden 30 cm yukarı kaldırınız.

 

 

 

KAFATASI ve OMURGA ZEDELENMELERİ :
Yüksekten düşen veya başına aldığı darbeyle yaralanan kişileri mümkün olduğunca hareket ettirmeyip hemen ambulansla naklini sağlamaya çalışınız

 

 

 

Ayrıntılı bilgi için :  KİMYASAL SİLAHLAR GÖSTERİ KONTROL AJANLARI Türk Tabipleri Birliği Yayınları,  Birinci Baskı, Ağustos 2011, Ankara

 


Yorumlar(0)