En Büyük Korkumuz
30 Temmuz 2013
Marmara bölgesi sarsıntıları İstanbul’dan bile hissedilen, merkez üssü Gökçeada olan Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğündeki depremle sallandı. Can kaybı ve yaralan kimsenin olmadığı deprem ve devam eden artçı şoklar halkın paniğe kapılmasına neden oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, merkez üssünün Gökçeada’nın Kaleköy köyü olarak saptadığı 5.3’lük deprem saat 08.33’te yerin 9.8 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bu depremin öncesinde saat 07.10’da 2.3, saat 07.38’de 2.2, saat 08.32’de 3.3 büyüklüğünde depremler kaydedildi.
Ardından gelen 5.3’lük deprem, Çanakkale ve çevresinde şiddetli olmak üzere Kocaeli’den İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Gökçeada ve Çanakkale’de halk paniğe kapılıp korkuyla sokaklara fırlarken, İstanbul ve Tekirdağ’da da kısa süreli panik yaşandı. Yine merkez üssü Kaleköy olan saat 08.42’de 3.6, saat 08.53’te 3.1, saat 08.57’de 2.2’lik artçı şoklar kaydedildi.
BEKLENEN OLDU
Bu depremin ardından konuşan uzmanlar, depremin beklenen bir deprem olduğunu söylediler.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Gökçeada’da meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremle ilgili, “Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın Semadirek Adası ile Gökçeada arasındaki fay aktivitesidir. Anormal bir şey değildir” dedi.
KEŞKE BÖYLE ONLARCA DEPREM OLSA
“Keşke böyle onlarca deprem olsa da beklenen büyük Marmara depremi için enerji birikmese. Çünkü enerji birikmesi çok daha kötü sonuçlar veriyor. Keşke her 10-15 günde bir böyle deprem olsa. Kuzey Anadolu Fayı Tekirdağ dolaylarında karaya çıkıyor ve Saros’da denize giriyor. Burada iki fay var, biri Gökçeada’nın yakınında denizin biraz açığında, diğeri Semadirek açıklarında. Bu fay sürekli hareket halinde. Deprem kesinlikle sürpriz değil. Derinlik bu depremde çok önemli değil.”