Dünyanın Enerjisi İstanbul’da Konuşulacak
17 Kasım 2015
Başta Ortadoğu’daki gelişmeler, Suriye’de beşinci yılını dolduran iç savaş, düşen petrol fiyatları, İran ve P5+1 ülkeleri arasındaki olası anlaşma ve Ukrayna’daki siyasi gerilim olmak üzere dünyanın enerji ve güvenlik gündemini etkileyen pek çok konu, İstanbul’da düzenlenecek Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde tartışılacak.
Başta Ortadoğu’daki gelişmeler, Suriye’de beşinci yılını dolduran iç savaş, düşen petrol fiyatları, İran ve P5+1 ülkeleri arasındaki olası anlaşma ve Ukrayna’daki siyasi gerilim olmak üzere dünyanın enerji ve güvenlik gündemini etkileyen pek çok konu, İstanbul’da düzenlenecek Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde tartışılacak.
Altı yıldır İstanbul’da düzenlenen ve küresel enerji piyasaları için çok etkili bir platform haline gelen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirve’sinin yedincisi, bu yıl 18-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde 400’ün üzerinde devlet, iş dünyası ve sivil toplum yetkilisine ev sahipliği yapacak Zirve öncesinde Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörü Defne Sadıklar Arslan’a bu yılki gündem maddelerini ve gelişmelere ilişkin merak edilenleri yanıtladı.
“PARİS SALDIRISI VE YATIRIMLAR ELE ALINACAK”
Zirvenin bölgenin değil, dünyanın enerji ve ekonomi alanında en saygın buluşmalarından biri oldğuna dikkat çeken Arslan, özellikle küresel konuyarın masaya yatırılmasının ardından karara bağlanmasını hedeflediklerini belirtti. Bu yıl, “Çalkantılı Zamanlarda Küresel İstikrar ve İş Direnci Yaratmak” temanın ele alınacağı zirvenin enerji sektörünün üst düzey temsilcilerini bir araya getireceğini ifade eden Arslan Paris saldırısındaki güvenlik konusunun yatırımlar ile olan ilişkisine de dikkat çekti. Arslan;”En son Paris’te gerçekleşen ve insanlığı hedef alan terör saldırısının da göstermiş olduğu gibi, güvenlik konusu özellikle bölge ekonomilerinin ve de enerji sektöründeki yatırımların hız kazanmasında önümüzdeki dönemde en büyük endişelerden biri olacak. Bu anlamda bu yılki toplantılar için belirlediğimiz temanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Perşembe günkü açılışta son bir yılda terör saldırılarında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdikten sonra bu konudaki düşünce liderleri bir araya gelip, bu konuları da masaya yatıracaklar.
İRAN VE ABD İÇİN ÖZEL OTURUM
Zirvede ilk kez İran ve Amerikalı enerji sektörünün yetkili isimlerinin bir ayaya geleceği bir paltformun olacağına dikkat çeken Arslan,”Özel oturumda İran gazının ne zaman açılacağı ve bunun enerji piyasalarına etkisi konuşulacak. Zirvede Enerji Jeopolitiği üzerine bir Bakanlar toplantısı olacak. Ayrıca Afganistan’ın Enerji Potansiyeli, Irak Enerji Sektörünün Geleceği, Avrupa Enerji Birliği’ne Doğru Olasılıklar, Güney Gaz Koridoru ve İran Enerji Sektörü Sorunları başlıklı çeşitli oturumlara ev sahipliği yapılacak” diye konuştu.
İLK KEZ ÖĞRENCİLER DE YER ALACAK
Antalya’da düzenlenen ve dünya liderlerinin ağırlandığı G20 zirvesinin ardından Türkiye için küresel paydaşların bir araya geldiği ikinci en önemli platform olarak nitelendirilen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde bu yıl ilk kez “Gönüllü Öğrenci Programı” başlatıldı. 14 yerli ve yabancı öğrenci, zirve boyunca gönüllü olarak çalışarak hem Atlantic Council ekibi hem de platformdaki üst düzey liderlerle yakın etkileşim içinde olma fırsatı yaşayacak. Bu sayede, uzun vadede uluslararası ilişkiler ve enerji konularına ilgili genç bireylerin sektöre kazandırılmasını hedefleniyor.
Suriye’deki gelişmelerin Türkiye – Rusya ilişkilerine yansıması ve enerji sektöründeki etkisine de değinen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörü Defne Sadıklar Arslan, zirvenin ana konularından birinin Türkiye – Rusya ilişkileri olduğunu ifade etti. Arslan şunları söyledi:”Bu yılki Zirve’nin ana konularından biri de Türkiye – Rusya ilişkileri olacak. Siyasi nedenlerle Rusya gazının Türkiye ve Avrupa’ya gelmemesi durumunda alternatif ne olacak? Bu açığı nasıl kapatabiliriz? Irak gazı ya da diğer kaynaklar ne zaman bir alternatif hale gelebilecek? Ambargonun kalkması ardından yeni piyasaya girecek oyunculardan İran gazı ya da Türkmenistan gazı yeterli olabilir mi? Nasıl çözümler geliştirilmeli? Tüm bu sorular, İran konusu da bu ülkeden katılımcılar ile ilk defa masaya yatırılacak.”
ZİRVEYE KİMLER KATILACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 20’den fazla enerji, ekonomi ve dışişleri bakanı katılacak. Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Direktörü Fatih Birol, Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği ve Enerjiden sorumlu Komisyon Üyesi Miguel Arias Cañete, ABD Ulusal Güvenlik Eski Danışmanı Gen. James L. Jones ve ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İlişkileri Koordinatörü Amos Hochstein gibi enerji ve ekonomi isimler de oturumlarda hazır bulunacak.