Çevreci Sokak Yap Desteği Kap
19 Temmuz 2013
“Kahrolsun bağzı şeyler” sloganını duyduğum zaman ne kadar naif bir slogan diye düşünmüştüm. Bu sloganın bende çağrıştırdığı “iyi olanı daha iyi yapmak”tı. Galiba benim gibi düşünen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, her ne kadar yerel seçimlere sekiz ay kala bu projesini açıklasa da, tüm il ve ilçe belediyelerine projenin yüzde 45’ine kadar “çevreci sokak” desteği vermeye hazırlanıyor. Gezi Parkı eylemlerinin sürdüğü bir dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da “Çevreci Sokak Projesi”ni başlattı. Projeyle tüm büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin trafiğe açık ya da kapalı çevreci sokak projelerine parasal destekler verilecek. Buna göre belediyelerin projelerini bakanlığa sunması için 31 Aralık 2013 son tarih olarak belirlendi.
YEŞİL VE TASARRUFLU
Proje şartnamesinde, “Proje alanının iklimsel özellikleri ve kullanılacak ağacın ve bitkilerin özellikleri de göz önünde bulundurulmalı, uygun aralıklarla ağaçlandırma yapılmalı” denildi. Projenin kabul edilmesi için planlanan sokağın aydınlatılmasında, Aydınlatma Türk Milli Komitesi’nce kabul edilen şehir içi yolları aydınlatma standartlarına uygun enerji tasarrufuna veya alternatif enerji kullanımına yönelik uygulamalara yer verilmesi gerekecek.
TEK TİP SOKAK ŞARTI GELDİ
Ayrıca “çevreci sokak” olarak planlanan alanda atıkların kaynakta ayrı toplanmasına imkan veren geri dönüşüm kutuları, atık pil ve yağ toplama makinelerine yer verilecek. Sokakların estetik görünümü için çanak anten, tabela gibi görüntü kirliliğini yaratan unsurların tek tip hale getirilmesi istenecek.
Trafiğe kapalı olarak planlanan sokak başvurularında ise sadece yayaların kullanımına açık yayalaştırma alanları oluşturulması gerekecek.
ENGEL VE PEYZAJ
Ayrıca sokaktaki kaldırımlar engelli vatandaşların ve bebek arabalarının iniş-çıkışlarını kolaylaştıracak şekilde tasarlanacak. Trafiğe kapalı planlanan sokakta iklime uygun ve düzenli peyzaj uygulamaları da yapılacak. Projenin kabul edilmesi için belediyelerin çevreci sokaklarda kağıt, cam, plastik, metal, pil ve toner gibi organik, ambalaj ve tehlikeli atıkları kaynağında nasıl ayrıştıracağı ve lisanslı tesislerde işlenmesini nasıl sağlayacağına da bakılacak.
YÜZDE 45’İ BAKANLIKTAN
Çevreci sokak için başvuran belediyelerin 10 milyon liralık projesinin 4.5 milyon lirasını bakanlık karşılayacak. Projenin toplam bedelinin fazla yüzde 45’ine kadar destek sağlanacak. Bakanlık destek miktarını belirlerken, projenin tüm şartları karşılayıp karşılamadığını kontrol edecek.