/ /

Ataşehir’de sağlık seferberliği

17 Aralık 2013

Turgay Özçelik

Mahsun Kırmızıgül’ün Beyaz Melek filmini izleyip duygulanmayan çok az insan vardır, eminim. Filmde huzurevlerinde kalan yaşlıların çektikleri sıkıntılar dramatik bir dille anlatılıyordu. Filmde olduğu gibi,  gerçekten de engelli ve yaşlı insanlar için hayat birçok zorluğu barındırıyor. Hele İstanbul; bazen bu zorlukları ikiye, hatta üçe katlıyor. İstanbul içi ulaşım bile başlı başına sıkıntı onlar için, bu yüzden genelde evlere mahkum kalıyorlar, ya da başkalarına muhtaç. Bizleri bile İstanbul’un nasıl stres topuna döndürdüğünü düşünürsek, onların yaşadıklarını bir nebze de olsa anlayabiliriz.

Örneğin gecenin bir vakti yaşlı bir amcamız rahatsızlandı diyelim, yalnız yaşıyor ve tek başına hastaneye gidemeyecek durumda. Ne yapabilir? Akla tabii birçok öneri geliyor ama, eğer Ataşehir’de yaşıyorsa yapması gereken tek şey var: Ataşehir Belediyesi’nin önceden evine kurduğu butona basmak. Bir süre sonra sağlık görevlileri kapıda bitiveriyor…

Ataşehir Belediyesi’nin 65 yaş üstü ve engelli vatandaşları için hazırladığı bu hizmetin adı Sosyal Alarm Sistemi. İhtiyacı olan kişiler, yani engelli ve 65 yaş üstü olup tek başlarına yaşayan, kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yanında ona destek olabilecek kimsesi olmayanlar tespit edilerek hepsinin evine birer mekanizma yerleştiriliyor. Bunun tespitinde mahalle muhtarlıkları büyük önem taşıyor. Belediyeye Sosyal Alarm Sistemi için başvuranlardan, muhtarlıktan durumlarını teyit eden bir belge isteniyor. Bu belgenin belediyeye ulaşmasından sonra ise söz konusu kişi ziyaret edilerek evine butonlar yerleştiriliyor. Bu mekanizma sabit telefon hattı üzerinden çalışıyor ve ihtiyaç halinde tek bir tuşa basılarak sağlık hizmetinin söz konusu eve gelmesini sağlıyor.

Butona basıldığında Belediye’nin çağrı merkezine hastanın adres ve kimlik bilgileri ulaşmış oluyor. Önce hasta ile sesli iletişim kurularak hem sorunun ne olduğu öğrenilmeye çalışılıyor, hem de hasta sağlık ekipleri gelene kadar sakinleştiriliyor. Eğer hasta konuşamayacak durumda ise, derhal adrese sağlık ekipleri yönlendiriliyor. Butonun kötüye kullanıldığı, gereksiz yere sağlık görevlilerinin oyalandığı durumların önüne geçmek için, görevliler önce alarmın verildiği evi arıyor, sorunu öğrenmeye çalışıyor. Eğer sürekli yanlış alarm veriliyorsa, bunun nedeni öğrenilmeye çalışılıyor ve kişiye butonu nasıl kullanacağı yönünde eğitim veriliyor.  Alarmın devre dışı bırakılması gibi bir durum söz konusu değil, her ihtimalde belediye, kişiye sağlık hizmeti götürmeyi sürdürüyor.

Ataşehir Belediyesi projeye başlarken 500 kişiye alarm hizmeti götürmeyi hedefliyordu. Kasım ayı itibariyle alarm takılan hane sayısı 134; önümüzdeki aylarda hedeflenen sayıya ulaşılacağı düşünülüyor.

Ataşehir Belediyesi, Sosyal Alarm Sistemi’nin yanı sıra, bir de Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmeti’ni devreye sokmuş. Bu uygulama da engelli ve 65 yaş üstü kişilerin evlerinde sağlık hizmeti ve kişisel bakım hizmeti almalarını sağlıyor.

Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmeti; evde muayene, enjeksiyon uygulamaları, serum takma ve takibi, laboratuvar teknikleri ve uygulamaları, sonda ve katater uygulamaları, kolostami ve stoma bakımı, pansuman ve yara bakımı, tansiyon ve kan şekeri ölçümü gibi sağlık hizmetlerinin yanı sıra, saç ve sakal tıraşı, tırnak kesimi, tuvalet ve banyo desteği gibi kişisel hizmetleri de kapsıyor. Ataşehir ilçe sınırları içerisinde yaşıyor ve bu hizmetlerden faydalanmak istiyorsanız, 444 45 70 numaralı Sağlık Hattı’nı aramanız ve randevu almanız yeterli.

Belediye sadece engelli ya da 65 yaş üstü vatandaşlarını düşünmemiş, herkese açık başka sağlık uygulamaları da var. Her gün 24 saat ücretsiz olarak başvurulabilecek bu uygulamalar,  tıbbi danışmanlık, ambulans ve hasta nakil hizmetleri. Bu hizmetlerden yine Sağlık Hattı’nı arayan Ataşehirliler faydalanabiliyor.

Kimsenin bu hizmetleri kullanmak zorunda kalmaması en büyük dileğimiz tabii, ama ihtiyaç halinde başvurabileceğimiz bu tip uygulamalar gerçekten hayatı kolaylaştırıyor.


Yorumlar(0)