/ /

Ataol Behramoğlu’nun 50’nci sanat yılı

26 Kasım 2015

Akın Öztürk

Şair Ataol Behramoğlu’nun 50’nci sanat yılı, ‘Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var’ isimli özel etkinlikle kutlandı.

Sunuculuğunu Nebil Özgentürk’ün yaptığı Şair Ataol Behramoğlu’nun 50’nci sanat yılı programına, sanatçının dostlarının yanı sıra çok sayıda sanatsever de katıldı.

Akbank Sanat’ta gerçekleştirilen programda hayatından çeşitli kesitleri anlatan Behramoğlu, ilk şiir kitabı “Bir Ermeni General”in 1965’te yayımlandığını anımsatarak, “İlk kitaptan bu yana 50 yıl geçti. Bu kutlamalardan çok memnun oluyorum, sevgili arkadaşlarım asla beni yalnız bırakmıyorlar” dedi. Ataol Behramoğlu, katılımcıların sorularını da yanıtladığı programda, Çatalca’da dünyaya geldiğini, çocukluk yıllarını Kars ve Çankırı’da geçirdiğini, üniversite döneminde ise Ankara’da bulunduğunu söyledi. Çocukluk yıllarının Anadolu’nun farklı bölgelerinde geçmesinin avantajlarını anlatan ünlü şair, “Kars’ta Doğu kültürünü, Azeri inceliğini, Çankırı’da bozlak kültürünü, tabiri caizse abdal terbiyesini, Ankara’da ise siyaset kültürünü öğrendim” diye konuştu.

Behramoğlu, sanata ilgisinin ne zaman başladığına ilişkin soruya cevaben ise şunları söyledi: “Annem bir Cumhuriyet kadınıydı. Çok güzel keman çalardı. (Franz) Schubert bestelerini çok küçük yaşlarda ondan dinledim. Bu beni şiire iten en büyük etkendir. Babam şiir yazar ve resim çizerdi. Annemin beğendiği şiirleri kaydettiği bir defteri vardı. İlk okuduğum klasikleri babamın kütüphanesinden okudum. Bu kitapların geneli 1940’lı yıllarda yayımlanmış kitaplardı.”Ataol Behramoğlu, kendisini en çok etkileyen şiirlerin ise Necip Fazıl Kısakürek’in “Tabut” ve Ömer Bedrettin Uşaklı’nın “Aşıkım, Dağlara” olduğunu bildirdi. Etkinlikte ayrıca, Nebil Özgentürk’ün hazırladığı, Behramoğlu’nun çocukluk, gençlik ve bugüne ait görüntülerinin yer aldığı “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” isimli belgeselin gösterimi de yapıldı.

Programda, Ataol Behramoğlu’nun hafızalarda yer etmiş şiirleri de Rutkay Aziz, Işık Yenersu, Levent Üzümcü, Dilek Türker ve Nebil Özgentürk tarafından seslendirilirken, bestelenen şiirleri de Vedat Sakman, Haluk Çetin, Tuna Kiremitçi, Ekrem Ataer, Edip Akbayram ve Timur Selçuk gibi isimler tarafından yorumlandı.

Sunuculuğunu Nebil Özgentürk’ün yaptığı etkinliğe, sanatçının dostlarının yanı sıra çok sayıda sanatsever de katıldı.


Yorumlar(0)