Arayüzeyler,tekno-dünyalar
26 Ekim 2013
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amirane Kültür ve Sanat Merkezi ‘Arayüzeyler-İstanbul’ başlığını taşıyan Uluslararası Grafik Trienali’ne ev sahipliği yapıyor. 35 ülkeden 140 sanatçının 260’a yakın işinin yer aldığı sergi , doğanın dilini görsele aktarırken yarattığımız tekno-dünyayı yansıtmayı hedefliyor. Tam da doğa ile ilişkimizi gözden geçirdiğimiz,kentin ve muktedirlerin doğa ile ilişkisini sorguladığımız şu günlerde ,serginin anlamı farklı bir boyut kazanıyor.
Serginin Küratörleri , Monika Piorkowska ve Zekeriya Sarıbatur.
Sergiyi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amirane Kültür ve Sanat Merkezi , Beş Kubbe Salonu’nda 7 Kasım’a kadar gezebilirsiniz.
Genel Düzenleyici Prof. Yalçın Karayağız ve Genel Koordinatör Prof. Caner Karavit , projenin adının aynı zamanda programın içeriği olduğunu söylüyor.
Onların sözleriyle aktarırsak;
“Interface (arayüzey) kavramı Latince kökenlidir ve “ara” anlamına gelen inter ve “görünüş, yüz” anlamına gelen facies kelimelerinden oluşur (…)
“Arayüzey bir depo değildir ve sembolik olarak mülkiyetsiz varlık olarak tanımlanabilir (…) “arayüz” buluşturulanlara aynı zamanda hem bağlantıyı hem dışlanmayı garanti eder.”
Sergi içinde sergi
Uluslararası Grafik Trienali Krakow – İstanbul 2013 çerçevesinde gerçekleştirilen olan Interfaces – İstanbul etkinliği , iki sergi ve üç pilot projeden oluşan bir yan etkinlik programını da kapsıyor.
Pilot projelerden biri ;
Akışkan Grafik: Interfaces – İstanbul (Liquid Print. Interfaces – İstanbul)
Dünyanın her yerinden sanatçılar 2 Ekim 2013 – 2 Ekim 2014 yılları arasında çalışmaların sunumlarının yapılacağı ve açık sosyal medyada açık bir söylemin yürütülmesine imkan verecek sanal alana davetlidir. Grafik baskı yöntemiyle gerçekleştirilmiş olan bütün işler katılabilir. Projeye, en çok beş işle, “JPG” formatında ve en yüksek 100 dpi çözünürlükteki işlerinizle [email protected] adresinden katılabilirsiniz.
Gönderen: Arayüzeyler-İstanbul (Posted by: Interfaces-İstanbul)
isimli projede ise serginin bütün ziyaretçileri 2 Ekim – 7 Kasım 2013 tarihleri arasında projeye etkin olarak katkıda bulunmaya davet ediliyor.Ziyaretçilere aşağıdaki üç soruyu içeren bir çıktı dağıtılır ve hemen ya da daha sonra cevaplandırmaları isteniyor.
1. Günümüzde grafik sanatı nedir?
2. Senin mesajın nedir?
3. Grafik yoksa mesaj da yok?
Ziyaretçiler cevaplarını isimlerini yazmadan ya da yazarak , mekan içerisindeki posta kutusuna atabilirler. Sergi sonunda proje sonucunun sanal ortamda yayınlanması planlanıyor. Böylelikle seyirci ve sanatçılar arasında bir alışverişe imkan veren kültür transferi ve günümüz kültürünü arşivlemek için bir mekan oluşturulması hedefleniyor.