/ /

Akşamdan Kalma Tarifleri

7 Mayıs 2013

Özlem Yılmaz

Dün gece çok içtin. Ne var ne yok karıştırdın. Şarkılara sesin kısılıncaya dek eşlik ettin, en güzel figürlerini sergiledin… Belki de hiç birini yapmadın, arkadaşınla uzun uzun sohbet ettin, inleyen nağmeleri dinledikçe içtin, içtikçe anlattın, anlattıkça içtin…

 

Ama bugün kendini leş gibi hissediyorsun. Başın ağrımıyor; ağrı demek az gelir ona; kafanın içinde kolbastı ekibi var. Miden bulanıyor. Çişin bile votka kokuyor. Ağzındaki şu kekremsi tat… Cildin pul pul olmuş kurumaktan…

 

Hayır canım, o son tekilayı tabi ki içecektin… İçme deseler de içecektin zaten, ne kendini suçla, ne de başkasını…

 

Alkol kullanmıyor musun? Bunlar senin başına gelmez mi? Hayat bu belli mi olur, sen içmesen de belki yanındaki arkadaşını kurtarmak zorunda kalabilirsin… Neyse ki biz senin yerine içtik , sarhoş olduk, kustuk, başımız ağrıdan patladı. İçkiden sonraki günümüzü takvimden sildik… Uzmanlaştık kısacası. Hayat kurtarıcı “akşamdan kalma tarifleri” biriktirdik. Denek olarak da yakın çevremizi ve kendimizi kullandık. Hadi yine iyisin akşamdan kalma, bunu da atlatacaksın…

 

Acil durumda camı kır” ibaresiyle saklanması gereken ilaç; ALKA-SELTZER
Alkollü geçen akşamın ardından, uyanınca bir tane suda eriterek iç. Ne baş ağrısı ne mide bulantısı, baş ağrısı için alka-seltzer birebir.

 

Untitled-3Doğal Yöntem; Soda, limon, tuz
Limonu sık, içine biraz tuz at. Bu karışımı sodanın içine dök. Özellikle mide bulantısı için birebir. Vücuttan alkol yüzünden kaybolan tuzu dengelemeye yardımcı oluyor. Çay ve kahve, bilindiği gibi değil; kafein alkol yüzünden susuz kalmış vücudu daha da susuz bırakır

 

 

 

 

‘Viraja girme’
Alkol stoklarının sonuna kadar eritildiği gecelerin sonunda yemek yemek aklına gelecek son şey bile olmayabilir… Oturup İskender yeme tabi ki…

 

Muz ye

Çünkü potasyum var içinde. Zaten alkol vücudundaki potasyumu emdiği için çölde kalmışçasına susamış hissediyorsun.(Muzlu süt de içebilirsin, ağız kokusunu alır, süt mideyi yumuşatır) Enginar da safra üretimini tetikliyor, karaciğeri de temizliyor. “Sabah sabah enginar mı yiyeceğim ya“ deme! Onu içerken düşünecektin… (imza: annen)
Mideni tanı… Kussan bile bulantın devam edebilir. Mideni rahatsız etmeyecek bir ağrı kesicin olsun.

 

ton2 (1)

 

Bitmek bilmeyen Bir tuvalet Öyküsü; İshal
Bağırsak antiseptiği hayat kurtarır. Çünkü alkol vücuttaki suyu çeker, bağırsaklarının su emme kabiliyeti azalır. Sonuç; ishal… Yulaflı ve sebzeli bir şeyler ye, papatya çayı iç, yağlı yiyeceklerden kaç. Alkol vücudundan atılana kadar ishal devam edebilir. Bol su iç…

 

 

 

 

 

 

 

Biberiye Çayı

Hem vücudu rahatlatır, hem sıvı almış olursun, hem de baş ağrını hafifletir.

 

 

Kolumu Kaldıracak Halim Yok, Dayak Yemiş Gibiyim…
Çünkü enerjin bitti. Vücut direncin düştü. Turunçgiller karışımdan oluşan bir meyve suyu iyi gelecektir. Ayrıca c vitamini alkolün vücuttan atılımını kolaylaştırır.

 

“Televizyon insanı 5 kilo fazla gösteriyormuş…”
Alkolün en sinir bozucu etkilerinden biri; kendini balon gibi hissetmek… Su iç, kuru gıdalardan kaçın, bol sıvı al. Sabah uyandığında sıcak suya limon ve zencefil koy ve iç. Ter at ki toksinler vücuttan dışarı çıksın. “Nasıl ter atacağım ölüyorum yorgunluktan…” deme. Diyorsan da içme bu kadar o zaman canımın içi… Hiç bir şey yapamıyorsan balkona çık temiz hava al.

 

Çivi çiviyi söker mi?
Çivi çiviyi söker mantığıyla , ertesi sabah hafif alkollü bir içkinin ya da gece ne içtiysen sabah da 3-4 damla o içkiden almanın kafayı tertemiz yaptığını söylüyorlar. Ben denemedim. Sen bilirsin…

 

“Aldanma çocuksu, mahsun yüzüne…”
Tatlı-renkli karışımlardan oluşan içkilerin cazibesine kapıldın ya da barmen “Sana süper bir şey hazırlayacağım,” dedi ve sen de buna kandın (“Kanılmaz mı ah kanılmaz mı…” dediğini duyuyorum sevgili akşamdan kalma, mutabıkız! ), şekerli ve yumuşak tadımı sayesinde hızlı hızlı yuvarladın… Şeker alkolün etkisini arttıran ve harekete geçiren yegane maddedir. Biz de bayılıyoruz o renkli iksirlere, karşı koyamıyoruz da… Şerbet niyetine içtiğin içki seni en sert viskiden bile daha kötü yapabilir. Bünyeni tanı, dayanıklılığını bil…

 

İllüstrasyon: Duygu Serin

Fotoğraf: Ecem Cennet Sarıgül


Yorumlar(0)