Endonezya’dan Selamlar
30 Kasım 2015
Endonezya İstanbul Konsolosluğu’nun düzenlediği “Endonezya’dan Selamlar” etkinliğinde öğrenciler geleneksel giysileriyle Endonezya danslarını sahneledi.
“Endonezya’dan Selamlar” etkinliğinde Endonezyalı “Angklung Orkestrası” ve geleneksel dans grupları İstanbullu sanatseverlerle buluştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenen etkinlik hakkında açıklamada bulunan Endonezya İstanbul Konsolosu Maya Damayanti, etkinliği Endonezya’yı Türkiye’de tanıtmak için düzenlediklerine dikkati çekerek, “Endonezya ve Türkiye arasında vize uygulaması yok. Türkiyelilerin ülkemizi daha çok tanımasını ve ziyaret etmesini istiyoruz” dedi.
Damayanti, yaptıkları faaliyeti Endonezya hükümetinin eğitim ve kültür bakanlıklarının da desteklediğini kaydederek, şu bilgileri verdi:”Bugün etkinliğe davetli veya görevli olarak katılan Endonezyalı öğrencilerin birçoğu İstanbul’da yaşıyor, öğrenim görüyor. Kocaeli ve Yalova’dan da öğrencilerimiz var. Konsolosluğumuzun sorumluluğu altında, dokuz ilde yaklaşık üç yüz Endonezyalı öğrencimiz var ve bu sayı gün geçtikçe artıyor.”
“Türkiye’de verilen eğitim çok iyi”
Etkinliğe izleyici olarak katılan Endonezyalı öğrenci Nazlatan Ukhra Kasuba da, yaklaşık iki aydır Türkiye’de olduğunu, psikoloji eğitimi görmek için geldiğini dile getirdi.
Kasuba, Türkiye’ye ilk kez geldiğini belirterek, “Türkiye çok güzel, çok beğendim” diye konuştu.
Türkiye’de Endonezya kültürünün tanıtılmasından memnun olduğunu söyleyen Kasuba, şöyle devam etti: “Türkiye’de verilen eğitim çok iyi olduğu için buraya geldim. Burada öğrendiklerimi dönüp ülkemde aktarmak istiyorum. Geldiğimden beri Türk arkadaşlarım oldu, hepsi bana yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Türkler çok yardımsever, herkesi çok sevdim.”
“Bazen burada kalmak istiyorum”
Endonezyalı öğrenci Siti Zahrotun da, 2012 yılından beri Türkiye’de olduğuna işaret ederek, “İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeyim. Üç yıldır buradayım. Burslu okuyorum ve eğitim düzeyi burada çok iyi. Okulum iki yıl sonra bitecek. Sonra Endonezya’ya döneceğim” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Endonezya arasında kültür farklılıkları olduğunu vurgulan Zahrotun, şunları aktardı:”Yemeklerimiz Türkiye ile çok farklı ama insanları çok sevdim. Arkadaşlarım bana çok yardımcı oluyorlar, Türk kültürünü ve çevreyi tanıtıyorlar. Türkiye’de her şey çok güzel, bazen burada kalmak istiyorum, bazen de ülkemdeki ailemi, arkadaşlarımı özlüyorum. Bugünkü etkinlik mesela beni çok mutlu etti. Kendi ülkemden birçok insanı gördüm, danslarımızı izledim, müziğimizi dinledim. Düzenleyenlere teşekkür ederim.”
“Endonezya’dan Selamlar” etkinliğinde, Endonezyalı öğrenciler geleneksel giysileriyle Endonezya danslarını sahneledi. Öğrencilerin sahnelediği Endonezyalı Müslümanların geleneksel danslarından olan ve özel günlerde sahnelendiği belirtilen “Saman Dansı”, salonda bulunan dinleyicilerden büyük alkış aldı. Dansların ardından, Endonezyalı “Anklung Orkestrası” Endonezya şarkılarının seslendirildiği bir konser verdi.
Etkinlik sonunda salonda bulunan bütün dinleyicilere Endonezya milli çalgısı “Angklung” hediye edilmesinin yanı sıra, çalınma tekniğiyle ilgili bilgi verildi.