/ /

‘Uzak’, artık daha da uzak…

12 Temmuz 2015

Akın Öztürk

TÜRKİYE’de Uzakdoğulu turistlere ardı ardına yapılan saldırılar o bölgeden gelen turistleri korkuttu. Türkiye’yi ‘seyahat özgürlüğü’ olmayan ülke olarak gören Uzakdoğulu turistler Türkiye’ye ve özellikle de İstanbul’a gelmekten vazgeçti. Yetkililer “Birkaç saldırı 20 yıllık emeği çöpe attı” diyor.

Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Uygur Türkleri’ne Çin tarafından eziyet ediliyor gerekçesiyle Türkiye’deki ‘Uzakdoğulu’ turistlere saldırılar olması en çok turizmi vurdu. Yaklaşık 5 ay önce Uzakdoğu ülkelerinde tanıtım atağı başlatan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar da bu olaylar yüzünden meyvesini vermedi. Rus turist kaybının en şiddetli şekilde hisssedildiği bugünlerde Uzakdoğu ülkelerinden de ardı ardına iptaller gelmeye başladı. Sadece Çin değil, Endonezya, Malezya, Tayvan ve Tayland gibi ülkelerden gelecek olan turistler de ‘güvenli’ olmadığı gerekçesiyle Türkiye’yi tercih etmiyor. IŞİD tehlikesi yüzünden sayıları giderek azalan Japon turistler de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Yaklaşık 20 yıldır uzak doğu ülkelerinde yapılan güzel çalışmaların, Türkiye’de yapılan birkaç saldırı ile heba edildiği ifade ediliyor.

İĞNE İLE KUYU KAZDIK

Türkiye’nin tarihi, kültürü ve insan sevgisi ile tanındığını ifade eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “İnsanların dili, dini ne olursa olsun Türk misafirperverliğini göstermek zorundayız. Biz bu misafirpervierliği göstermek için Japonya’ya da Çin’e de gidiyoruz. Bu yaşananlarla Türkiye’nin imajını bozmamalıyız. İğne ile kuyu kazarak bugünlere geldik” dedi. Özellikle Rusya ve Avrupa pazarından gelen turistlerde düşüş yaşanması üzerine yılda 22 milyon kişinin yurtdışına seyahat ettiği Japonya pazarından daha fazla pay almak için çalışmalar yapmaya başladıklarını söyleyen Ulusoy, “Japonya üzerinden Uzakdoğu ülkelerini de etkilemek istedik. Japon Seyahat Acenteleri Birliği görüşmeler gerçekleştirdik. İlk etapta Japonya’dan gelen turist sayısını 170 binden 400 bine çıkarmayı hedefledik. Bunu da ‘mutfak kültürümüzü’ ön plana çıkararak yapmayı hedefledik. Güven duygusu aşılamaya çalıştık. Uzakdoğulu turistin daha çok tercih ettiği İstanbul, Kapadokya ve Denizli’ye, Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi yeni destinasyonlar eklemek istiyorduk. Türkiye, Singapur, Tayland ve Malezya’nın radarına girecektik. Burada çok büyük bir pazar var. Ancak turistlere yapılan saldırılar hoş olmadı” dedi.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

Yaşanan olayların Çin tarafında yansımalarının çok fazla olduğuna dikkat çeken Aristo Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Sema Bakacak Kocakanat, “Büyük bir değişim var. Türkiye’yi seyahat özgürülüğü olmayan bir ülke olarak görüyorlar. Geçen yıl toplam 200 bin çinli geldi. 120 bini turist olarak geldi. 60 bini ise paketli turları tercih etti” dedi. 1997’den bu yana Çin’den Türkiye’ye turist getiriyoruz. İlk 5 ayda gelen Çinli sayısı artarken bu olaylar sonrası talep bıçak gibi kesildi. Vize uygulamaları iki ülke arasındaki iyi ilişkiler sonrası bir hayli kolaylaşmıştı. Çin’den Türkiye’ye müthiş bir hareket başlamıştı” diye konuştu.,

‘Durum düzelir mi?’ diye telefon geliyor

YAŞANAN olayların sadece Çin’den gelenleri değil Endonezya, Malezya, Tayvan ve Tayland gibi ülkeleri de etkilediğinin altını çizen Kocakanat, “Toplam 2.5 milyarlık nüfus var. Bu pazarlarda 3 aylık tanıtım paketleri düzenlenir. Tam da yeni 3 aylık paketler raflardaki yerini almıştı. Olaylardan sonra bu paketlere hiç talep gelmez oldu. Çin’deki ofislerimize sadece ‘bu durum düzelecek mi’ telefonları geliyor” dedi.

YÜZDE 50’Sİ İPTAL ETTİ

SULTANAHMET’te faaliyet gösteren ve müşterilerinin yüzde 25’i uzak doğulu turistlerden oluşan Hypnos Design Hotel’in Genel Müdürü Gürkan Aral da, yaşan olaylar sonrası önceden yapılan rezervasyonların yüzde 50’sinin iptal edildiğini belirtti. Türkiye’de yaşanan ufak bir olayın dahi dış basında çok fazla yankı bulduğunu kaydeden Aral, “IŞİD’in Japon gazeteciler öldürmesi Uzakdoğulu turist sayısını düşürdü. Türkiye’ye gitmeyin uyarıları yapıldı. Şimdi de Uzakdoğulu turistlere saldırılar oluyor. Daha önce otelimizde kalanlar bile artık gelmek istemiyor” dedi.

‘TANITIM FİLMLERİ DEĞİL SALDIRILAR GÖSTERİLİYOR!!’

TURİZM Bakanlığı, Çin Havayolları gibi kurumların Türkiye’nin tanıtımını yaptığını söyleyen Sema Kocakanat, “Bakanlığın katkılarıyla Türkiye tanıtım filmleri çekildi. Onlar daha yeni televizyonlarda dönmeye başlamıştı. Şimdi Çin televizyonlarında Çinlilere saldıran Türkler sürekli gösteriliyor. Onca senelik çaba boşa gitti” ifadelerini kullandı.

Gemi karşılığında turist gelecekti

ÇİN’den turist gelmesi karşılığında geçmişte birçok yöntem denenmişti. Bunlardan biri de Varyag gemisinin Boğazlar’dan geçmesi karşılığında, Türkiye’ye Çinli turist gelmesiydi. Çin Hükümeti, Ukrayna’dan satn aldığı ve motoruyla dümeni olmadığı için ‘yüzer kütle’ olarak adlandırılan Varyag’ı Boğazlar’dan geçirebilmek için Türkiye’ye ‘Resmi Turistik Güzergah Statüsü’ vermiş, turizm sektörünü de ‘2.5 milyon Çinli turist gelecek’ hayali sarmıştı. Varyag 1 Kasım 2001 tarihinde 5 saat 55 dakikada İstanbul Boğazı’ndan, 2 Kasım’da da yaklaşık 7 saatte Çanakkale Boğazı’ndan geçmişti.


Yorumlar(0)