İstanbul’da balığın sıcakla imtihanı
15 Şubat 2014
İstanbul’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, gezmeye fırsat verirken balık yeme ihtiyacını zora sokuyor. Güneş, balıkçılara zor günler yaşatırken hafta sonu yağışlarıyla grafiğin düzelebilmesi umut ediliyor.
Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak balık miktarındaki azalmanın iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyleyerek, “Su sıcak olduğu için balıklar su yüzeyine çıkmıyor” şeklinde konuştu. Karakulak, sıcaklığın balık sürülerini dağıtıp su yüzeyine çıkmasını engellediğini belirterek, “Havalar soğuk olsa bir balıkçı teknesi 25-30 ton verim elde edebilecekti. Ama şimdi balık sürüleri dağınık olduğu için parça parça balık yakalanıyor” ifadelerine yer verdi.
Zeytinburnu Su Ürünleri Koop. Başkanı Alizar Işık ise istavrit, çinekop, mezgit tutulması gerekirken denizin bomboş olduğunu söyledi. Işık, “Balıkçılarım 3 aydır balık tutamadan geri dönüyor. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadık” diye konuştu.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da, “Karın olmaması fare, sivrisinek, kene gibi hayvanların çoğalmasına etki ediyor” dedi. Kar yağışının dünya genelinde azaldığına dikkat çeken Kadıoğlu, gidişatın bu şekilde olması kış olimpiyatları için mekan bulma konusunda sıkıntı yaratacağını ifade etti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, şubat ayında İstanbul’daki en yüksek Şubat sıcaklığının 18,3 derece olduğunu ama bu düzensiz hava durumunda İstanbul’da 19 derece sıcaklık beklendiğini ve sıcaklık rekoru da kırılabileceğini ifade etti.