/ /

Ekmeğinizi israf etmeyin

3 Ocak 2014

Turgay Özçelik

Yılda 870 milyon insanın (Dünya nüfusunun % 12,5’i) yetersiz beslendiği, yaklaşık 10 milyon insanın ise açlık ve yetersiz beslenmeden öldüğü dünyamızda, yıllık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu israfın ekonomik değeri ise 1 trilyon dolar. Dünya Gıda Örgütü verilerine göre israf edilen veya kayba uğrayan miktar, dünya gıda üretiminin üçte birini oluşturuyor. Dünyadaki gıda kaybı ve israfının dörtte birinin önlenmesiyle bile yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilir.

ekmek israfi

İşte bu nedenle, bu israfın önüne geçmek için ilk adım 17 Ocak’ta ekmek konusunda atıldı ve bir kampanya başlatıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sürdürdüğü ve birçok belediyenin destek verdiği kampanya “Ekmeğini İsraf Etme” ismini taşıyor.

Ekmek israfını önlemek için kampanyanın önerdiği tedbirler şöyle:

  • İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.
  • Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır.
  • Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir.
  • Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir.

ekmekisrafi3

Kampanyanın internet sitesinde ekmeği muhafaza etmek için de çeşitli öneriler sunuluyor.

  • Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
  • Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.
  • Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
  • Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur.
  • Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır.
  • Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir.
  • Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir.
  • Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
  • Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.

Bu kampanya ile israf konusundaki toplumsal duyarlılığı artırmak, israfı önlemek ve ülke ekonomisine katkı sunmak amaçlanıyor.

 

 İllüstrasyon: Duygu Serin


Yorumlar(0)