Olmalı mı olmamalı mı?
6 Eylül 2013
Başlığa bakan yazının Bülent Ortaçgil’in meşhur şarkısıyla ilgili olduğunu düşünmekten kendini alamıyor olsa da, konumuz başka; Olimpiyatlar… İstanbul’dan geçecek bir Olimpiyat rüzgarı için heyecan duyanlar da var, ‘Hayır, İstanbul’da olmamalı’ diyenler de…
2020 Olimpiyatlarının Tokyo’da mı, Madrid’de mi, yoksa İstanbul’da mı yapılacağını öğrenmemize 24 saatten az bir zaman kaldı. Bir yandan merakla “Acaba Olimpiyatlar İstanbul’da yapılır mı? Acaba bizim de o renkli açılış gösterilerini, heyecanlı yarışları izleme fırsatımız olur mu?” diye düşünürken bir yandan da “Acaba, İstanbul’un ciddi bir şekilde Olimpiyatlara ev sahipliği yapma şansı nedir?” diye merak ediyoruz.
Bu nedenle, hazır daha bir açıklama yapılmamışken, oturup bir düşünelim ve 2020 Olimpiyatları “Neden İstanbul’da yapılmalı?” ve “Neden İstanbul’da yapılmamalı?” diye inceleyelim, işi farklı açılardan bir tartalım, bu konuda kimler ne düşünüyor hepsini bir araya toplayalım.
Neden “2020 Yaz Olimpiyatları İstanbul’da Yapılmalı” diyorlar?
“İstanbul 2020 Yaz Olimpiyatları için iyi bir ev sahibi olur” diyenler, bu düşüncelerini en başta Türkiye’nin artık güçlü ve dinamik bir ekonomisi olmasına dayandırıyorlar. Konuyla ilgili röportajları okuduğumuzda, haberlerde de sık sık karşılaştığımız ifadelere rastlıyoruz: İstanbul en son 2008 Yaz Olimpiyatları’nda aday olmuştu ve adaylığı kabul edilmemişti. Ancak, o zamandan bu zamana çok zaman geçtiğini ve bu süreçte Türkiye’nin çok geliştiğini, artık büyük projelerin altından rahatlıkla kalkabileceğini belirtiyorlar ve yine aynı şekilde, İstanbul’unda bu süreç içinde çok yol kat ettiğini ve zamanla daha düzenli büyüyen bir şehir haline geldiğini, bu nedenle 2020’ye kadar planlandığı şekilde gelişmeye devam edeceğini ve alt yapı olarak Olimpiyat Oyunları’nı kaldırabileceğini belirtiyorlar.
Bunun yanı sıra, İstanbul’un coğrafi konumundan ötürü çok büyük bir avantaja sahip olduğu görüşü de tartışmalar arasında sıkça karşımıza çıkıyor. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlamasından ötürü 2020 Olimpiyat oyunları İstanbul’da yapıldığı takdirde kıtalar arası yarışmaların düzenlenebileceği, bunun hem sporcular hem de seyirciler için eşsiz bir deneyim olacağı görüşünü savunuyorlar.
Son olarak da, 2020 Yaz Olimpiyatları İstanbul’da yapıldığı takdirde, oyunların ilk defa nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu bir ülkede gerçekleştirileceği, bunun çok önemli bir adım olacağı düşünülüyor.(bkz. bugünkü gazetelerde Ali Koç’un ifadeleri)
Neden 2020 Olimpiyatları İstanbul’da yapılmamalı diyorlar?
Peki “2020 Yaz Olimpiyatları’nın İstanbul’da yapılması hiç iyi fikir değil, artısından çok eksisi olacak” diyenlerin aklından tam olarak ne geçiyor? Öncelikle, olimpiyat oyunlarının çevreye, ekolojiye, tarihi ve kültürel miraslara zarar vereceği görüşü üzerinde biraz duralım.
Oyunların gerçekleşebilmesi için yapılacak binaların planlarına ve bu binalar için uygun görülen yerlere bakıldığı zaman, bu binaların inşasının çevre ve nüfus üzerinde tamir edilemeyecek hasarlar bırakılabileceği öne sürülüyor. Haydarpaşa, Belgrad Ormanı, Yedikule ve şehrin kuzey bölgelerinin Olimpiyat Oyunları’nın gerçekleştirileceği yerler olarak seçilmiş olması biraz endişe verici bir karar olarak algılanıyor.
Ayrıca, İstanbul’un Olimpiyat Oyunları’nı kaldırabilecek bir alt yapıya henüz sahip olmadığı ve 2020’ye kadar bu sorunların giderilemeyeceği düşünülüyor. Oyunlar sırasında aksaklıklar çıkabileceğini, ciddi ulaşım sorunlarının yaşanabileceği ve halkın günlük yaşantısını aksatabilecek durumlar olabileceği düşünülüyor.
Bunun yanı sıra, hem Türkiye’de ki iç karışıklar, hem de bölgedeki olaylar nedeniyle 2020 Olimpiyatları’nın İstanbul’da yapılmasının güvenli olmayacağı görüşünde olanlar da var. Özellikle, Gezi Parkı olayları sırasında polisin sert müdahalesi ve göstericilere karşı olan tutumunun, Türkiye’nin insan hakları ile ilgili konulardaki yaklaşımlarının Olimpiyat ruhuna aykırı olacağı da düşünülenler arasında.
Peki siz ne dersiniz Olimpiyatlar için?