Ev Alma Komşu Al
25 Temmuz 2013
Evinizin kapısını açtığınız zaman “merhaba” diyeceğiniz her zaman kapısını size açacak bir komşuyu mu yoksa her gördüğünüz zaman içinizde bir şeyler kıpırdanacak Slav ırkına mensup bir bayan komşuyu mu tercih edersiniz diye şimdiye kadar bana hiç sorulmadığı için bu konu hakkında çok fazla kafa yormuş değilim.
Ama komşu olmanın ilk şartı bir çekice ve matkaba sahip olmak ve bunları günün en olmadık saatlerinde, özellikle hafta sonları erken saatlerden itibaren gün boyu kullanmayı vazife bilmek olduğunu biliyorum.
Komşuların, kiracı/ev sahibi ayrımı yoktur, siz babanızın evinin duvarına ondan izinsiz poster bile asamazken, kiracı olan komşunuz sürekli çekiçle bir şeyler çakar, matkapla bir yerleri deler ve buzdolabını dişleriyle oradan oraya çekiştirerek müthiş ses kombinasyonları yakalamaya bu arada parkelerin üzerinde de kubist eserler bırakmaya gayret eder.
Ama bu tip komşularımızın yerine bambaşka insanlar geliyor, yabancı ülkelerin vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul edinmelerine olanak sağlayan yasa etkisini göstermeye başladı. Yasayla birlikte birçok ülkenin vatandaşı gayrimenkul edinebilirken, önümüzdeki dönemde atışların daha da artması bekleniyor.
Yabancılar geçen yılın 6 ayında Türkiye’den 3 bin 107 taşınmaz alırken, mütekabiliyet yasasının yürürlükte olduğu bu yılın aynı döneminde satış rakamları iki katını aşarak 7 bin 145’e yükseldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının ardından yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımında büyük artış yaşandı.
Bakanlığın sadece yabancı uyrukluları baz alarak hazırladığı rapora göre, geçen yılın altı ayında 55 ülke vatandaşı Türkiye’den taşınmaz alırken, yasanın yürürlükte olduğu 2013’ün aynı döneminde sayı 88’e yükseldi.
Geçen yıl ocak-haziran döneminde 3 bin 743 yabancıya 306 arsa, 2 bin 801 konut olmak üzere toplam 3 bin 107 taşınmaz satışı gerçekleştirildi. Bu yılın aynı döneminde 7 bin 761 yabancıya yapılan ise 916 arsa, 6 bin 229 konut olmak üzere 7 bin 145 gayrimenkul satışıyla, rakamlar iki katını aştı.
Rusya İlk Sıraya Yükseldi
İngilizler geçen yılın ilk altı ayında 697 mülkle ilk sırada yer almıştı. Bu ülkeyi 694 gayrimenkulle Rusya Federasyonu, 357 taşınmazla Almanya, 240 mülkle Norveç, 146 taşınmazla İsveç takip etmişti.
Bu yılın aynı döneminde ise bin 567 Rusya Federasyonu vatandaşı, Türkiye’den 41’i arsa, bin 347’si konut olmak üzere bin 388 gayrimenkul aldı. Birinci sıradaki Rusya’yı, 720 taşınmazla İngiltere, 653 mülkle Almanya, 469 gayrimenkulle Norveç, 323 mülkle Suudi Arabistan izledi.
Araplar da Alıyor
Mütekabiliyetin ardından Türkiye’den gayrimenkul alımına Arap ülkelerinden de yoğun ilgi gösterildi. Suudi Arabistan en çok gayrimenkul alan Arap ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Kuveytliler 286, Iraklılar 225, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları 114, Ürdünlüler de 92 mülkle Suudi Arabistan’ı takip etti.
Sadece Bir Taşınmaz Aldılar
Arjantin, Bolivya, Estonya, Hindistan, İzlanda, Liberya, Lüksemburg, Malezya, Moğolistan, Nijerya, Pakistan, Slovenya, Tanzanya, Tayland, Tunus ve Venezüella, gayrimenkul satışında son sıralarda kaldı. Bu ülkelerin vatandaşları, Türkiye’den sadece birer taşınmaz edindi.
10 Milyar Dolar Hedefleniyor
2013’ün ilk çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışı 720 milyon dolar oldu. Yılsonuna kadar satışların yaklaşık 3 milyar, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Bu aslında inşaat sektöründeki durağanlaşmayı aşmanın en güzel yolu.