10 maddeyle Leyla Gencer
10 Ekim 2013
Batı ülkelerinde La Diva Turca olarak tanınan opera sanatçımız Leyla Gencer’i doğum gününde biz de anmak istedik ve onun başarısını, önemini maddelerle size sunuyoruz…
• 20.yüzyılın en önemli sopranolarından birisi olarak görülmektedir.
• Leyla Gencer, Ankara Devlet Operası’nda görev yaptığı 1950-1958 yılları arasında devlet konuklarına verilen resitallerde en çok görev alan sanatçılardan oldu.
• ABD devlet başkanlarından Harry S. Truman, Dwight Eisenhower, Yugoslavya’nın kurucusu Mareşal Tito, İran Şahı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya, Ürdün Kralı Hüseyin gibi devlet konuklarına resitaller vermiştir
• 1953 yılında, Türkiye ile İtalya arasında imzalanan Kültür Anlaşması çerçevesinde bir radyo konseri vermek için Roma’ya giden Leyla Gencer, buradaki başarısı üzerine Napoli Yaz Festivali’nde sahnelenen Cavelleria rusticana operası’nda başrol üstlenmek fırsatını elde etti.Bir sonraki sezon Napoli’nin ünlü San Carlo Operası’nda Eugenio Onegin ve Madam Butterfly operalarında başrol oynama teklifi aldı. Madam Butterfly operasındaki başarısı ile Napolillerin sevgisini kazanan Gencer, Napolili Türk olarak anılmaya başladı.
• 1957 yılında San Fransicso Operası’nda sahnelenen La Traviata operasında başrolü Leyla Gencer, Lucia di Lammermoor operasında ise dünyaca ünlü soprano Maria Callas üstlenmişti. Callas’ın gelmemesi üzerine Lucia rolünü de Gencer üstlendi ve büyük başarı kazandı. O günden başlayarak ABD’de sayısız opera temsili, resital, konser gerçekleştirdi.
• Leyla Gencerin gırtlağını kullanma tekniği opera literatürüne “gencerate” olarak geçmiştir. Gencerate, Leyla Gencer stilinde okuyabilmek anlamına geliyor.
• 1960’larda mesleğinin doruğuna çıktı. Hiç bilinmeyen operaları seslendirmeyi sürdürdü. 1963’te Verdi’nin unutulmuş operası “Kudüs”te başrol Elena’yı oynadı. Bunu Donizetti’nin hiç bilinmeyen operası “Robert Devereux”daki Kraliçe Elizabeth rolü ve Bellini’nin 130 yıldır sahnelenmeyen “Beatrice di Tanda” operası takip etti.
• Uluslararası yarışmalarda seçiciler kurulu üyelikleri yapan, festivallere, seminer ve konferanslara katılan Leyla Gencer, İstanbul’da kendi adını taşıyan “Uluslararası Şan Yarışması”nın kurucusudur. Yarışma, 1995 yılından beri düzenlenmektedir.
• 2004 yılında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 1000 yılın Türkleri özel koleksiyonunda adına 15.000.000 TL değerinde 0.999 ayar gümüş hatıra para basıldı.
• Batı ülkelerinde “La Diva Turca”, “La Gencer”, “La Regina” olarak ün yapmıştır.
Bütün bunların yanı sıra sayılamayacak kadar çok başarısını sayabilecek ve onu anlatacak birçok bilgi verebilecekken arama motoru Google’ın onun için yaptığı ‘doodle’ı paylaşıyor ve büyük üstat Leyla Gencer’i saygıyla anıyoruz.
İşte o doodle: